Το μέλλον της μάθησης –και ό,τι αυτό περικλείει: είτε αναφερόμαστε στους μαθητές, είτε στους εκπαιδευτές– είναι ένα από τα αγαπημένα του blog μας και ήδη έχουμε αναλύσει αρκετές πλευρές του, όπως π.χ. το gamification ή το θέμα της δημιουργικότητας στην εκπαίδευση. Στο νέο μας post, θα αναφερθούμε σε πέντε τάσεις που σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να διαμορφώσουν ένα διαφορετικό τοπίο για την εκπαίδευση του μέλλοντος.
1. Το μικρο-σχολείο κάψουλα
Πρόκειται για μια ιδέα που είχε κερδίσει έδαφος στο εξωτερικό, ακόμη και πριν την πανδημία. Περιλαμβάνει εξατομικευμένη εκπαίδευση στο σπίτι για μικρές ομάδες μαθητών. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο εκπαιδευτικό Michael B. Horn, τα μικρο-σχολεία πρωτοεμφανίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως ανεξάρτητες και ιδιωτικά χρηματοδοτούμενες τάξεις που συναντιόντουσαν δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Στις ΗΠΑ έγιναν δημοφιλή μεταξύ οικογενειών που δεν ήταν ικανοποιημένες με την ποιότητα των δημόσιων σχολικών επιλογών και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά στις απαιτήσεις της παραδοσιακής ιδιωτικής εκπαίδευσης.
2. Η εξατομικευμένη μάθηση
Ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι οι παραδοσιακές τάξεις σύντομα θα υποχωρήσουν προς όφελος μιας πιο εξατομικευμένης μαθησιακής διαδικασίας. Με την ελευθερία που απορρέει από την τεχνολογία και το διαδίκτυο, οι μαθητές θα μπορούν να παρακολουθούν τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες και να τις αφομοιώνουν με τους δικούς τους ρυθμούς. Η διαδικασία αυτή θα ευνοήσει τόσο αυτούς που μαθαίνουν γρήγορα, οπότε θα μπορούν να συνεχίζουν χωρίς να παραμένουν στάσιμοι, όσο και εκείνους που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες και χρειάζονται περισσότερο χρόνο κατανόησης και αφομοίωσης.
3. Η υιοθέτηση νέων μεθόδων διδασκαλίας
Οι οργανισμοί που πρωτοπορούν στον χώρο της εκπαίδευσης έχουν ήδη αρχίσει να προσεγγίζουν τα παιδιά μέσω νέων τρόπων διδασκαλίας, όπως η προσομοιωμένη μάθηση, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια ακόμη και η εκπαίδευση μέσω της ψυχαγωγίας. Οι εν λόγω μέθοδοι προσφέρουν στους μαθητές την ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρίες και να αναπτύξουν δεξιότητες πραγματικού κόσμου, όπως η συνεργασία, η διαχείριση του χρόνου, η ιεράρχηση εργασιών κ.ά..
4. Η εικονική εκπαίδευση
Αν και η εικονική εκπαίδευση είναι διαθέσιμη εδώ και αρκετά χρόνια μέσω του διαδικτύου, η πανδημία COVID-19 επιτάχυνε σημαντικά την ενσωμάτωσή της –ειδικά για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εισέρχονται στον κόσμο του διαδικτύου, η εικονική εκπαίδευση μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για ποιοτική μάθηση, η οποία θα πληροί τις απαιτήσεις του εκάστοτε προγράμματος σπουδών, διατηρώντας παράλληλα αμείωτη την προσοχή του μαθητή.
5. Οι αναδυόμενες τεχνολογίες
Αρκετοί κορυφαίοι εκπαιδευτικοί οργανισμοί, έχουν ήδη κάνει τα πρώτα βήματα προς μία διδασκαλία με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) και του blockchain, ενώ οι εκπαιδευτικοί που καινοτομούν έχουν επικεντρωθεί στο να κάνουν την εκπαίδευση πιο ελκυστική μέσω της Εικονικής (VR) και της Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR). Χάρη στις αναδυόμενες τεχνολογίες, το μέλλον της εκπαίδευσης διαγράφεται αν μη τι άλλο συναρπαστικό.
Με στοιχεία από το Singularity University