Η κόρη του Λόρδου Βύρωνα προετοίμασε το έδαφος για τη γέννηση της σύγχρονης πληροφορικής από τα μέσα του 19ου αιώνα!
Η αντίληψη ότι η επιστήμη των υπολογιστών γεννήθηκε τη δεκαετία του 1840, μπορεί να σου ακούγεται παράλογη. Κι όμως, έναν ολόκληρο αιώνα πριν από τη γέννηση του Alan Turing, ο οποίος αναγνωρίζεται σήμερα από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ως ο «πατέρας της σύγχρονης πληροφορικής», εμφανίστηκε η «γιαγιά της πληροφορικής».
Η Ada Lovelace δεν προέβλεψε απλώς την ύπαρξη μηχανών που θα επιλύουν μαθηματικά προβλήματα, θα συνθέτουν πολύπλοκη μουσική και θα παράγουν γραφικά, αλλά δημιούργησε και ένα προσχέδιο του πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτό. Σήμερα οι ιστορικοί αναγνωρίζουν το σχέδιο αυτό ως το πρώτο πρόγραμμα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Χρονολογία δημοσίευσης; Κρατήσου! Το μακρινό 1843.
Στο δρόμο της επιστήμης με την ενθάρρυνση της μητέρας της
Η Ada Lovelace, γεννημένη στις 10 Δεκεμβρίου 1815 ως Augusta Ada Byron, ήταν κόρη του διάσημου ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα (Byron) και της Anne Isabella Milbanke. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν σε βρεφική ηλικία και λίγους μήνες αργότερα, ο Λόρδος Byron, έφυγε από την Αγγλία για την Ελλάδα όπου και πέθανε το 1823 πολεμώντας για την ελληνική ανεξαρτησία. Από μικρή ηλικία η Lovelace, με την ενθάρρυνση της μητέρας της, ανέπτυξε πάθος για τα μαθηματικά και τις επιστήμες, και έδειξε ιδιαίτερη έφεση στη μελέτη των αριθμών και της γλώσσας.
Το 1833, σε μια εποχή που στις γυναίκες δεν επιτρέπονταν καν η είσοδος σε βιβλιοθήκες με επιστημονική βιβλιογραφία, η Lovelace γνωρίστηκε με τον Charles Babbage, φιλόσοφο, αστρονόμο και καθηγητή Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Η ιδέα του για την Αναλυτική Μηχανή, ένα σχέδιο μηχανικού υπολογιστή, εντυπωσίασε τη Lovelace και για τα επόμενα χρόνια ο προγραμματισμός εξελίχθηκε σε αγαπημένη και διαρκή ασχολία. Εξίσου εντυπωσιασμένος από τις προχωρημένες γνώσεις στα μαθηματικά της μόλις 17χρονης Lovelace, έμεινε ο Babbage και κάπως έτσι γεννήθηκε μία συνεργασία με επίκεντρο τα μαθηματικά και την επιστήμη, που κράτησε επί σχεδόν δύο δεκαετίες.
Η διορατικότητά της έθεσε τα θεμέλια της ψηφιακής εποχής
Η Lovelace, ήταν η πρώτη που συνειδητοποίησε πώς οι υπολογιστές είχαν τη δυνατότητα να κάνουν πολύ περισσότερα από το να δουλεύουν με αριθμούς. Το 1953, όταν αναδημοσιεύτηκαν οι σημειώσεις της, μετά από 110 χρόνια, αναγνωρίστηκε και επισήμως ως η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών. Και μέχρι σήμερα αποτελεί σύμβολο για όσους ασχολούνται με την Πληροφορική, αλλά και πρότυπο για πολλά κορίτσια που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την Επιστήμη των Υπολογιστών.