Γιατί οι τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας έχουν να προσφέρουν πολλά περισσότερα απ' το Pokemon Go
Θυμάσαι που γράφαμε για τις exponential τεχνολογίεςκαι όλες τις συναρπαστικές αλλαγές που θα φέρουν στη ζωή μας; Ε λοιπόν, η εικονική πραγματικότητα είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές, και σίγουρα η πιο διασκεδαστική.
Τι ακριβώς είναι η εικονική πραγματικότητα
Η VR (από το Virtual Reality) είναι η προσομοίωση ενός περιβάλλοντος με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Για να μπεις στο εικονικό περιβάλλον χρειάζεσαι ειδικά γυαλιά ή headset με ενσωματωμένη οθόνη (συνήθως και ακουστικά), προκειμένου να γίνει η εμπειρία πιο ρεαλιστική. Κι όταν λέμε ρεαλιστική, το εννοούμε 100%. Όσο μάλιστα προοδεύει η τεχνολογία (οι exponentials, που λέγαμε!) τόσο πιο αληθοφανή είναι τα περιβάλλοντα. Μπορείς για παράδειγμα να παρακολουθείς μια συναυλία μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους fans από την άνεση του δωματίου σου ή να βουτήξεις στον ωκεανό χωρίς καν να βραχείς.
Η τεχνολογία VR δεν σου επιτρέπει απλώς να βλέπεις το περιβάλλον γύρω σου, αλλά και να κινείσαι στον virtual κόσμο ή ακόμη και να αλληλοεπιδράς με αντικείμενα του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και είναι ιδανική για προηγμένα video games. Η τεχνολογία όμως δεν είναι κατάλληλη μόνο για παιχνίδια. Ήδη πολλές εφαρμογές της χρησιμοποιούνται στην ιατρική (νέοι γιατροί, για παράδειγμα, χειρουργούν εικονικούς ασθενείς μέσω της ελληνικής εφαρμογής OramaVR http://oramavr.com/), στην εκπαίδευση πιλότων και στρατιωτών μέσω εξομοιωτών πτήσεων, https://vrflightworld.com/, στον τουρισμό μέσω εικονικών περιηγήσεων https://store.steampowered.com/app/348250/Google_Earth_VR/ σε περιοχές, αξιοθέατα και μουσεία που πιθανότατα δεν θα επισκεφθείς ποτέ, και σε πολλούς ακόμη κλάδους.
Και ποια είναι η διαφορά της εικονικής από την επαυξημένη πραγματικότητα
Αν έχεις παίξει Pokémon Go, έχεις έρθει ήδη σε επαφή με την Augmented Reality, την «επαυξημένη» ή «ενισχυμένη» πραγματικότητα, όπως τη μεταφράζουμε στα ελληνικά. Και χρησιμοποιούμε τους όρους αυτούς, γιατί η AR πρακτικά «αναμειγνύει» τον πραγματικό κόσμο με τον εικονικό. Για να το κάνουμε πιο χειροπιαστό, σκεφτείτε πώς τα εικονικά Pokémon εμφανίζονται σε πραγματικά περιβάλλοντα, αρκεί να κοιτάξεις την οθόνη του κινητού.
Σε αντίθεση με την εικονική πραγματικότητα, επομένως, προκειμένου να απολαύσεις τα παιχνίδια και τις εφαρμογές της AR, δεν απαιτούνται ούτε ειδικά γυαλιά, ούτε άλλος εξοπλισμός. Αρκεί ένα smartphone ή tablet. Η AR χρησιμοποιείται ήδη σε πολλούς τομείς, όπως η γνωριμία με αρχαίους πολιτισμούς και έργα τέχνης https://www.bbc.co.uk/taster/pilots/civilisations-ar η εκμάθηση ζωγραφικής, https://sketchar.tech/ αλλά και χορών, https://www.dancerealityapp.com/ ακόμη και η εφαρμογή εικονικών τατού. https://inkhunter.tattoo/
Οι τεχνολογίες AR και VR, βέβαια, δεν ήρθαν μόνο για να κάνουν τη ζωή μας πιο διασκεδαστική. Μπορούν ακόμη και να τη βελτιώσουν. Ξεχωριστό παράδειγμα, οι εκπαιδευτικές εφαρμογές που επιτρέπουν σε μαθητές αναπτυσσόμενων χωρών να αποκτήσουν καλύτερη μόρφωση, και επομένως περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή τους. https://youtu.be/s5XUv-DR9nQ
Πηγή: Singularity University