STEM @ home: Απλές ιδέες που θα βοηθήσουν τους μικρούς επιστήμονες να πειραματιστούν και να καινοτομήσουν όπου κι αν βρίσκονται
Το STEM και η καινοτομία δεν εξαντλούνται στους τέσσερις τοίχους των σχολείων και των εργαστηρίων, αλλά συνεχίζονται και στο σπίτι με αναρίθμητες επιλογές για τους επιστήμονες της επόμενης γενιάς. Απλά αλλά και πιο σύνθετα πειράματα για παιδιά κάθε ηλικίας έρχονται να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο και να κρατήσουν ζεστή την επαφή σου με την επιστήμη.
Ένα σχετικά εύκολο πείραμα για παιδιά κάθε ηλικίας, που θα τους επιτρέψει να κατανοήσουν τον τρόπο που σχηματίζονται τα σύννεφα και πώς ο υδάτινος κύκλος δημιουργεί βροχή.
Υλικά
- Ένα μεγάλο γυάλινο βαζάκι ή πλαστικό κύπελλο
- Αφρός ξυρίσματος
- Νερομπογιές
- Σταγονόμετρο
- Νερό
Εκτέλεση
- Γεμίστε τα ¾ του βάζου με νερό (δοκιμάστε αρχικά με κρύο και μετά με χλιαρό νερό)
- Προσθέστε ένα παχύ στρώμα αφρού πάνω από το νερό
- Περιμένετε 3 λεπτά για να «καθίσει» ο αφρός
- Ρίξτε τα χρώματα της επιλογής σας πάνω από τον αφρό
- Παρατηρήστε τι συμβαίνει μέσα και κάτω από τα σύννεφα σας! Πως δημιουργούνται υδρατμοί, τι συμβαίνει όταν ο ατμός φτάνει στον κρύο αέρα, πώς τα σταγονίδια σχηματίζουν τα σύννεφα και πότε το νερό πέφτει με τη μορφή της βροχής.
Ένα πείραμα που αναδεικνύει τη δύναμη της ηλιακής ενέργειας, ενώ έχει και χρηστική αξία αν πεινάσεις στην παραλία ή το πικ-νικ. Θέλει όμως προσοχή γιατί οι ακτίνες του ήλιου είναι τόσο δυνατές που μπορούν να μετατρέψουν οποιοδήποτε κουτί σε θερμοκήπιο ή ακόμη και φούρνο. Η λογική είναι ότι η ηλιακή ενέργεια κάνει τον αέρα μέσα στο κουτί πιο ζεστό από τον εξωτερικό αέρα.
Υλικά
- Ένα μεγάλο κουτί από χαρτόνι με καπάκι που να κλείνει πολύ καλά. Το κουτί πρέπει να έχει βάθος τουλάχιστον 6-8 εκατοστά και αρκετό πλάτος ώστε να χωράει άνετα ό,τι ψήσετε.
- Αλουμινόχαρτο
- Διάφανο πλαστικό περιτύλιγμα (π.χ. μεμβράνη)
- Κόλλα στιγμής
- Κολλητική ταινία
- Στήριγμα για να κρατήσετε ανοιχτό το καπάκι (χάρακα, ξύλινο καλαμάκι, βελόνα πλεξίματος, οτιδήποτε)
- Κοπίδι
Εκτέλεση
- Κόψτε με προσοχή με το κοπίδι (ή με τη βοήθεια ενός ενήλικα) μια στενή λωρίδα στο πλάι του καπακιού ώστε να μπορείτε να το σηκώνετε.
- Καλύψτε με προσοχή την εσωτερική πλευρά του καπακιού με αλουμινόχαρτο, ώστε να αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου.
- Χρησιμοποιήστε διάφανη μεμβράνη ώστε να δημιουργηθεί ένα «παράθυρο» εισόδου του ηλιακού φωτός στο κουτί.
- Μπορείτε να τοποθετήσετε σκληρό μαύρο χαρτόνι στη βάση του κουτιού, καθώς απορροφά περισσότερη θερμότητα.
- Για πρόσθετη μόνωση, μπορείτε να τυλίξετε εφημερίδες σε ρολά και να τις τοποθετήσετε στη βάση του κουτιού, αφήνοντας τουλάχιστον ένα μικρό κενό για να διαφεύγει ο αέρας.
- Τοποθετήστε τον ηλιακό φούρνο σε σημείο που να φτάνουν όσο το δυνατό πιο κάθετα οι ακτίνες του ήλιου (ιδανικά μεταξύ 10:00-16:00).
- Τοποθετήστε το στήριγμα ώστε να στηρίξετε το καπάκι υπό γωνία που επιτρέπει να εισέρχεται αρκετό φως.
- Δοκιμάστε να ψήσετε ένα τοστ ή νάτσος με τυρί ή απλώς να ζεστάνετε έτοιμα τρόφιμα. Πολλή προσοχή όμως γιατί αυτός ο φούρνος καίει κι απ’ έξω! Φροντίστε να έχετε γάντι κουζίνας ή μια χοντρή πετσέτα για να ανοίξετε το καπάκι και να πάρετε από μέσα το έτοιμο φαγητό.
Αν η περιγραφή σου φαίνεται περίπλοκη, δες πώς μπορείς να κατασκευάσεις έναν ηλιακό φούρνο σε κουτί πίτσας βήμα-βήμα στο βίντεο μας https://www.vodafonegenerationnext.gr/create.
Υλικά
- 4-5 φύλλα κόκκινου λάχανου
- Μπλέντερ
- Ζεστό νερό βρύσης (½ λίτρο)
- Σίτα
- Κανάτα, Ποτήρια
- Υγρά δοκιμής (χυμός λεμονιού, ξύδι, υγρό σαπούνι, μαγειρική σόδα, γάλα)
Εκτέλεση
- Κόψτε τα φύλλα του λάχανου και ανακατέψτε τα στο μπλέντερ (αν δεν υπάρχει διαθέσιμο μπλέντερ κόψτε τα φύλλα όσο πιο λεπτά γίνεται) με το νερό μέχρι να πάρει μοβ χρώμα
- Περάστε το περιεχόμενο από τη σίτα και κρατήστε το μωβ υγρό σε μια κανάτα.
- Μισογεμίστε με το υγρό ένα ποτήρι και προσθέστε λίγο γάλα. Παρατηρήστε πώς αλλάζει χρώμα.
- Κάντε το ίδιο με τα υπόλοιπα. Ρίξτε περίπου 50 ml του μωβ υγρού σε ένα ποτήρι και προσθέστε λίγο ξύδι. Το υγρό θα αλλάξει χρώμα! Επαναλάβετε με άλλα 50 ml του λαχανοχυμού και το ξύδι, και στη συνέχεια προσθέστε τα υπόλοιπα υγρά δοκιμής, παρατηρώντας τις διαφορές αναλόγως αν είναι όξινα ή αλκαλικά.
Ανακάλυψε κι άλλα αντίστοιχα STEM πειράματα με την καθοδήγηση γνωστών YouTubers στην ενότητα Create https://www.vodafonegenerationnext.gr/create.