Ιδέες μαθητών από τη Λέρο, την Κομοτηνή και τη Νέα Φιλαδέλφεια που μας εντυπωσίασαν με την πρωτοτυπία τους
Από τα project που υποβλήθηκαν στον πρόσφατο κύκλο του διαγωνισμού Generation Next, ήταν δεκάδες αυτά που τράβηξαν την προσοχή μας. Εμπνευσμένα, πρωτότυπα και κυρίως ικανά να δώσουν λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας πολλών συνανθρώπων μας. Ξεχωρίσαμε ενδεικτικά τρεις προτάσεις από διαφορετικές περιοχές της χώρας.
Safe Home: Μια smart λύση για να σωθεί το σπίτι από καταστροφές
Ένα σύστημα έξυπνων ειδοποιήσεων και ενημέρωσης των ιδιοκτητών εξοχικών (κυρίως) κατοικιών για την κατάσταση του σπιτιού τους όταν απουσιάζουν απ’ αυτό. Η κατασκευή “Safe Home” που υπέβαλαν στον διαγωνισμό οι Εμμανουήλ, Φίλιππος, Δημήτριος και Παντελεήμων, μέλη της ομάδας The RainDeers από το ΓΕΛ Λέρου υπόσχεται να ενημερώνει τον ιδιοκτήτη για μια σειρά από αναπάντεχες (και σίγουρα ανεπιθύμητες) καταστάσεις: από πυρκαγιά και πλημμύρα, μέχρι διαρροή υγραερίου και ύπαρξη καπνού, ή ακόμη και για την πιθανότητα διάρρηξης.
Η κατασκευή βασίζεται σε ειδικούς αισθητήρες (φλόγας, καπνού, κίνησης, υγρασίας κ.λπ.) οι οποίοι ελέγχονται μέσω ενός Arduino UNO. Η επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη θα γίνεται μέσω μιας εφαρμογής που υλοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας MIT App Inventor. Η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να στέλνει μηνύματα SMS στον ιδιοκτήτη, εφόσον βέβαια προκύψει «έκτακτη κατάσταση».
Προσομοίωση σεισμού με VR γυαλιά
Αν και ζούμε σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή χώρα, αρκετοί μαθητές δεν είναι εξοικειωμένοι με το φαινόμενο των σεισμών, ενώ ορισμένοι αγνοούν ακόμη και βασικούς κανόνες (αυτό)προστασίας. Αυτό το δυνητικά επικίνδυνο φαινόμενο θέλουν να αλλάξουν ο Γιώργος και ο Χρίστος, μέλη της ομάδας CASD από τη Νέα Φιλαδέλφεια που υπέβαλαν στον διαγωνισμό μια πρωτότυπη πρόταση.
Η ιδέα τους βασίζεται στην προσομοίωση του φαινομένου του σεισμού μέσω μιας εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας (VR – Virtual Reality) η οποία συνεργάζεται με έναν αισθητήρα παλμών (που μετρά πόσο γρήγορα χτυπάει η καρδιά του μαθητή κατά τη διάρκεια του σεισμού!), αλλά και ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης το οποίο ανιχνεύει αν ο μαθητής παίρνει την κατάλληλη στάση κατά τη διάρκεια της (εικονικής) δόνησης.
Έξυπνο δίκτυο ανακύκλωσης
Προβλήματα με την αποκομιδή των απορριμμάτων και με την ανακύκλωση παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο, αλλά ειδικά στην Ελλάδα καταγράφονται ιδιαίτερα έντονα. Αν και η διαχείριση του προβλήματος δεν είναι εύκολη, η τεχνολογία μπορεί να αποδειχθεί σύμμαχος στην προσπάθεια ενδυνάμωσης της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων. Σε αυτό το κλίμα, ο Βασίλης και ο Άγγελος Μιχαήλ, μέλη της ομάδας Scavengers από το 3o ΓΕΛ Κομοτηνής, σχεδίασαν την εφαρμογή «E-RecycleBin» που επιτρέπει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης τους να ενημερώνονται για τα ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά και να εντοπίζουν τον πλησιέστερο μπλε κάδο. Η εφαρμογή επίσης τους δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου σε περίπτωση που ανακύψουν σχετικά προβλήματα.
Εκτός από την εφαρμογή για τον δημότη-χρήστη, στο project εντάσσεται η εφαρμογή για τους υπαλλήλους του δήμου στην οποία καταγράφονται οι γεωγραφικές θέσεις των μπλε κάδων, αλλά και το website όπου εκτός από τις δυνατότητες της εφαρμογής παρέχεται και πρόσβαση στα ανοιχτά δεδομένα που συλλέγονται.