Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου από ολόκληρη την Ελλάδα, σκέφτηκαν πρωτοποριακά, πειραματίστηκαν, δημιούργησαν και κέρδισαν σούπερ δώρα!
Πώς θα αντιδρούσες αν στο κινητό σου έφτανε το μήνυμα: «Φτιάξε βαλίτσα. Φεύγουμε για την Καλιφόρνια!»; Υποθέτουμε με ενθουσιασμό και ανυπομονησία - αφού βεβαιωνόσουν πρώτα ότι δεν σου κάνουν πλάκα.
Αντίστοιχα ήταν και τα συναισθήματα που βίωσαν οι μαθήτριες του 6ου Γυμνασίου Χανίων, Ιωάννα Μαργαριτάκη, Ζωή Μαρινάκη και Αλεξία Μπιτσαξή όταν πληροφορήθηκαν ότι κέρδισαν την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Generation Next.
Το έπαθλό τους είναι κάτι μοναδικό: Ένα ταξίδι στη Silicon Valley όπου θα επισκεφθούν κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, θα συνομιλήσουν με στελέχη τους, αλλά και θα γνωρίσουν από κοντά κορυφαίους καθηγητές του Singularity University.
Ευχάριστος «πονοκέφαλος»
Η μαθητική ομάδα από τα Χανιά συμμετείχε στον πανελλαδικό εκπαιδευτικό διαγωνισμού Generation Next, που μόλις ολοκληρώθηκε - εκατοντάδες μαθητές συμμετείχαν προτείνοντας υπέροχες ιδέες γύρω από την τεχνολογία που υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
Μάλιστα, οι ιδέες τους ήταν τόσες πολλές και τόσο καλές που η κριτική επιτροπή «πονοκεφάλιασε» μέχρι να αναδείξει τις κορυφαίες. Ο «πονοκέφαλος» όμως ήταν ευχάριστος, καθώς όλες οι ιδέες έρχονται να υπηρετήσουν το κοινό καλό, δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα της καθημερινότητας και της τοπικής κοινωνίας.
Όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν, ακόμη κι αν τα projects τους δεν διακρίθηκαν, ανακάλυψαν ότι στην πρωτοποριακή πλατφόρμα Generation Next, το STEM μπορεί να γίνει παιχνιδάκι. Εξερεύνησαν τις αφάνταστες δυνατότητες της νέας τεχνολογίας, παρακολούθησαν ψηφιακά μαθήματα STEM (κι όμως το μάθημα μπορεί να γίνει διασκεδαστικό!), πειραματίστηκαν με τη βοήθεια των καθηγητών τους, και δημιούργησαν το συναρπαστικό αύριο όπως εκείνοι το ονειρεύονται.
Τα project των νικητών
Η ομάδα από το 6ο Γυμνάσιο Χανίων που βρέθηκε στην πρώτη θέση κατασκεύασε μια smart συσκευή που επιτρέπει σε κωφούς να επικοινωνήσουν με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα. Οι μαθήτριες αξιοποίησαν την τεχνολογία για να επιλύσουν το πρόβλημα επικοινωνίας που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάνθρωποί μας.
Η κατασκευή τους βασίζεται σε μια οθόνη και ένα ειδικά σχεδιασμένο γάντι που βασίζεται σε Arduino Nano και αρκετούς αισθητήρες. Στα πλάνα της ομάδας είναι να λειτουργήσει το σύστημα και σε κινητό ώστε να είναι πιο εύχρηστο απ’ όσους το έχουν ανάγκη.
Στη δεύτερη νικήτρια ομάδα συμμετέχουν οι μαθητές του 1ου Λυκείου και του 3ου Γυμνασίου Ρόδου, Μηχαηλία - Αγγελική Κλαδογένη, Παναγιώτης Κλαδογένης και Νικόλαος Χατζημανώλης, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα αποτελεσματικής ανακύκλωσης.
Η πρότασή τους περιλαμβάνει ειδικές σακούλες που ανάλογα με το χρώμα τους θα «φιλοξενούν» συγκεκριμένα υλικά ανακύκλωσης. Κάθε σακούλα θα ενσωματώνει QR code που αντιστοιχεί σε κάθε νοικοκυριό, όπως και η κάρτα-ταυτότητα τύπου RFID. Ο πολίτης λοιπόν θα πρέπει απλώς να συλλέγει τα υλικά προς ανακύκλωση με τον σωστό τρόπο, και να ρίχνει τις σακούλες στους ειδικούς κάδους στη γειτονιά του, σκανάροντας απλώς την κάρτα του. Έτσι, η διαδικασία της ανακύκλωσης θα γίνεται πιο αποτελεσματική, ευκολότερη και –γιατί όχι– διασκεδαστική. Όλα τα μέλη της δεύτερης νικήτριας ομάδας θα κερδίσουν από ένα tablet.
Η τρίτη νικήτρια ομάδα από το 3ο Γυμνάσιο Κερατσινίου, αποτελούμενη από τους Γεώργιο Κρανιδιώτη και Παναγιώτα Τρελλοπούλου, σχεδίασε ένα πρωτοποριακό σύστημα διαχείρισης θέσεων parking που θα έπρεπε να μένουν κενές για τα αυτοκίνητα των ΑΜΕΑ, αλλά συνήθως καταλαμβάνονται από άλλα οχήματα.
Το σύστημα βασίζεται σε Arduino που με τη βοήθεια ενός αναγνώστη RFID ενεργοποιεί τον συναγερμό κάθε φορά που παρκάρει «λάθος» αυτοκίνητο. Ο χειρισμός του συστήματος στο μέλλον θα γίνεται και μέσω app για smartphones, το οποίο επίσης θα αναπτύξουν οι μαθητές. Οι μαθητές που μετείχαν στην τρίτη νικήτρια ομάδα θα κερδίσουν wearables.
Υπέροχες ιδέες! Τι λες να δοκιμάσεις και τις δικές σου; Ο επόμενος κύκλος του Generation Next ξεκινάει σύντομα. Ετοιμάσου να σχεδιάσεις το αύριο όπως το ονειρεύεσαι!