Blog

Διάβασμα & διασκέδαση με πρόγραμμα; Ένα πείραμα για την αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου σου

News

13
Sep
SHARE

Εάν έχεις ευχηθεί ποτέ η ημέρα να διαρκούσε περισσότερο, ώστε να έχεις περισσότερο χρόνο για διάβασμα/ ξεκούραση/ διασκέδαση, δεν είσαι η μόνη ή ο μόνος! Ωστόσο, αν και δεν έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε ώρες στο 24ωρο, υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να σε βοηθήσουν ώστε να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου αποτελεσματικότερα και αποδοτικότερα.

Ξεκίνα με «πρόγραμμα»

Ένα από τα πρώτα βήματα για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του χρόνου σου, είναι η δημιουργία ενός ημερολογίου που θα περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις και τους στόχους σου, καθώς και σημαντικές ημερομηνίες.

Από το πρόγραμμα του σχολείου και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων σου, μέχρι τις εξετάσεις του Lower, τα γενέθλια των κολλητών σου ή τις διακοπές των Χριστουγέννων – αφιέρωσε χρόνο προκειμένου να καταγράψεις κάθε τι που γνωρίζεις εκ των προτέρων, ώστε να έχεις ανά πάσα στιγμή μια συνολική εικόνα της καθημερινότητάς σου. Παραδείγματος χάρη, μπορείς να ξεκινήσεις με τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next: Επισκέψου την ιστοσελίδα του και μείνε συντονισμένος/η για όλες τις σημαντικές ημερομηνίες και προθεσμίες του 6ου κύκλου που θα ανακοινωθούν στο άμεσο μέλλον.

Αξιοποίησε την τεχνολογία

Εάν η παραπάνω διαδικασία σου φαίνεται «βουνό», η τεχνολογία θα σε βοηθήσει να το κατακτήσεις: Μπορείς για παράδειγμα να χρησιμοποιήσεις τον λογαριασμό σου στη Google. Μη σου φαίνεται περίεργο, εκτός από το Gmail σου, υπάρχει και το Ημερολόγιο Google.

Η διαδικασία είναι απλή: Αφού κάνεις την εγγραφή ή συνδεθείς με τα στοιχεία σου στο Ημερολόγιο, βρες στην αριστερή μπάρα την κατηγορία «Άλλα Ημερολόγια» πάτησε το σύμβολο + και πρόσθεσε ένα νέο Ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράψεις τις υποχρεώσεις σου, τις προθεσμίες τήρησής τους, καθώς και όλες τις σημαντικές ημερομηνίες που σε αφορούν.

Μπορείς επίσης να προσθέσεις ειδοποιήσεις, να κάνεις χρωματικές διαφοροποιήσεις, να το μοιραστείς με όποιον επιθυμείς και άλλα πολλά. Επιπλέον, μπορείς να επισκεφτείς την ενότητα Create και να ρυθμίσεις το πρόγραμμά σου για να δημιουργήσεις μαζί με τους φίλους σου τις δικές σας DIY κατασκευές.

Εάν θεωρείς ότι το Ημερολόγιο Google δεν είναι το κατάλληλο για εσένα, στο διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα εναλλακτικών εφαρμογών διαχείρισης χρόνου. Από την άλλη, για τους old-school τύπους, υπάρχει και το παραδοσιακό, έντυπο ημερολόγιο που θα βρεις στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σου.

 

Διαχώρισε τις υποχρεώσεις από τον ελεύθερο χρόνο σου

Κάνε ένα πείραμα: Εκτύπωσε ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο με όλες τις ώρες της ημέρας. Με έναν χρωματιστό μαρκαδόρο (π.χ. κόκκινο) σημείωσε τις ώρες ύπνου, ενώ με έναν πράσινο τις ώρες σχολείου και εξωσχολικών δραστηριοτήτων – έτσι θα έχεις μία ξεκάθαρη εικόνα για τον ωφέλιμο χρόνο που σου απομένει.

Κάνε ένα βήμα παραπέρα χρησιμοποιώντας έναν μαρκαδόρο διαφορετικού χρώματος προκειμένου να προγραμματίσεις τις αναγκαίες ώρες μελέτης και εργασίας ανά ημέρα. Ό,τι περισσεύει σε λευκό είναι ο χρόνος που μπορείς να διαθέσεις για ξεκούραση και κοινωνικές δραστηριότητες. Δεν βλέπεις αρκετό λευκό; Τότε, η επόμενη σεζόν αναμένεται απαιτητική. Βλέπεις πολύ λευκό; Τότε θα έχεις άπλετο ελεύθερο χρόνο.

Εμείς, σε κάθε περίπτωση, σου ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά!