Είτε βρίσκεσαι στο σπίτι τηρώντας τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, είτε δεν έχεις τη δυνατότητα να ταξιδέψεις, ακόμα κι αν είσαι από εκείνους που δεν λένε ποτέ όχι σε ένα «δείγμα δωρεάν», τότε οι εικονικές περιηγήσεις που ακολουθούν θα σου «ανοίξουν την όρεξη» προκειμένου να εξερευνήσεις τον μαγευτικό χώρο των μουσείων.
Τι είναι η εικονική περιήγηση;
Όπως υποδηλώνει ο όρος, μια εικονική περιήγηση αποτελεί μια προσομοιωμένη επίσκεψη σε μια υπάρχουσα τοποθεσία, όπως ένα μουσείο. Συνήθως αποτελούνται από μια σειρά βίντεο ή εικόνων καθώς και άλλων πολυμέσων όπως ηχητικά εφέ, μουσική υπόκρουση, αφήγηση και κείμενο κ.ά. Η λίστα μουσείων και οργανισμών που προσφέρουν σχετικό περιεχόμενο είναι ανεξάντλητη, γι’ αυτό και ξεχωρίσαμε πέντε προτάσεις που μας άρεσαν και ελπίζουμε ότι θα σου αρέσουν κι εσένα.
1. Μουσείο Επιστημών (Λονδίνο, Αγγλία)
Το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου διαθέτει μια συλλογή με περισσότερα από 300.000 αντικείμενα ορόσημα για τη βιομηχανική και τεχνολογική επανάσταση, όπως το «Puffing Billy», η παλαιότερη σωζόμενη ατμομηχανή τρένου, ο πρώτος κινητήρας jet, το στηθοσκόπιο του Laennec του 1820 κ.ά. Με το Google Street View μπορείς να πραγματοποιήσεις μια εικονική περιήγηση σε ολόκληρο το μουσείο, ενώ στο YouTube κανάλι του μπορείς να παρακολουθήσεις αφηγηματικές ξεναγήσεις από τους επιμελητές του μουσείου.
2. Βρετανικό Μουσείο (Λονδίνο, Αγγλία)
Πολυσυζητημένο μουσείο για τους Έλληνες, μιας και στα εκθέματά του συμπεριλαμβάνονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα που κλάπηκαν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας από την Ακρόπολη των Αθηνών.
Ωστόσο, πρόκειται για ένα εμβληματικό μουσείο με μια συλλογή που αποτελείται από περισσότερα από 8 εκατομμύρια αντικείμενα, μεταξύ των οποίων η «Στήλη της Ροζέττας» που αποτέλεσε το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών, μούμιες και σφίγγες από την αρχαία Αίγυπτο, ασσυριακούς ναούς, πανοπλίες σαμουράι από την Ιαπωνία, Μοάι, τα μεγαλιθικά αγάλματα από το νησί του Πάσχα κ.ά. Εκτός από την προτεινόμενη εικονική περιήγηση, μπορείς να εξερευνήσεις επίσης το μουσείο μέσω Google Street View, εικονικών γκαλερί, podcast και ενός πολύ ενημερωμένου YouTube καναλιού.
3. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian (Ουάσιγκτον D.C., ΗΠΑ)
Ανακάλυψε την ιστορία της Γης μέσα από μία συλλογή που περιλαμβάνει 145 εκατομμύρια δείγματα και εκθέματα τα οποία αντανακλούν μοναδικές στιγμές στον χώρο και στον χρόνο του πλανήτη. Ως εικονικός επισκέπτης μπορείς να περιηγηθείς τόσο στις μόνιμες όσο και στις τρέχουσες εκθέσεις, μέσω της ολοκληρωμένης εικονικής περιήγησης που διαθέτει το μουσείο, καθώς και να παρακολουθήσεις αφηγηματικές ξεναγήσεις στα διάφορα εκθέματα και αίθουσές του.
4. NASA
Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (NASA) είναι ο κρατικός οργανισμός των ΗΠΑ που ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος. Ως πρωτοπόρος του τομέα της, προσφέρει δωρεάν εικονικές περιηγήσεις στο Langley Research Center στη Βιρτζίνια, καθώς και στο Glenn Research Center του Οχάιο. Επίσης, το Διαστημικό Κέντρο στο Χιούστον έχει σχεδιάσει μια δωρεάν εφαρμογή που παρέχει εικονικές περιηγήσεις, εμπειρίες επαυξημένης πραγματικότητας, βίντεο και ηχητικές ιστορίες σχετικά με την εξερεύνηση του διαστήματος.
5. Εθνικό Μουσείο Πληροφορικής (Μπλέτσλεϊ Παρκ, Αγγλία)
Στεγάζεται στο σημείο όπου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στεγαζόταν η βασικότερη υπηρεσία αποκρυπτογράφησης της Βρετανίας, και είναι αφιερωμένο στη συλλογή και αποκατάσταση ιστορικών υπολογιστικών συστημάτων. Το Εθνικό Μουσείο Πληροφορικής φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή ιστορικών υπολογιστών που λειτουργούν ακόμα, συμπεριλαμβανομένου ενός ανακατασκευασμένου Mark 2 Colossus.
Στην τρισδιάστατη εικονική περιήγηση μπορείς να μετακινηθείς στις αίθουσες και να εξερευνήσεις τα μηχανήματα και τις περιγραφές τους, με το μπόνους υπερσυνδέσμων με εξηγήσεις βίντεο και κειμένου, οι οποίοι παρέχουν περαιτέρω λεπτομέρειες για τα εκθέματα.