Τι μπορεί να συνδέει τον πλανήτη Δία με την Ιλιάδα του Ομήρου και τη Λούσι, το πρώτο απολίθωμα ανθρωποειδούς-αυστραλοπίθηκου που βρέθηκε στη Γη; Μα φυσικά, ο θαυμαστός κόσμος της αστρονομίας. Μιας επιστήμης που μελετά όλα τα ουράνια σώματα και οδήγησε τον άνθρωπο στην εξερεύνηση του διαστήματος.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:
Ο Δίας και ο Τρωικός Πόλεμος στο διάστημα
Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος τόσο σε διαστάσεις όσο και σε μάζα, και ο πέμπτος κατά σειρά πλανήτης ξεκινώντας από τον Ήλιο. (Μπορείς να μάθεις περισσότερα για το Ηλιακό Σύστημα εδώ).
Κοντά στον Δία, υπάρχουν δυο συστάδες αστεροειδών που περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο. Γι’ αυτές όμως γνωρίζουμε ελάχιστα. Οι αστεροειδείς αυτοί, πάντως, ονομάζονται «Τρωικοί» αλλά διακρίνονται σε δύο «στρατόπεδα»: Το Τρωικό και το Ελληνικό, ως αναφορά στους πρωταγωνιστές της Ιλιάδας.
Πώς συνέβη αυτό; Την αρχή έκανε το 1906 ο πρωτοπόρος Γερμανός αστρονόμος Μαξ Βολφ, ο οποίος ανακάλυψε τον αστεροειδή Αχιλλέα 588. Μετά την ανακάλυψη μερικών ακόμα αστεροειδών, επικράτησε η συνήθεια μεταξύ των αστρονόμων να τους δίνονται ονόματα Ελλήνων και Τρώων ηρώων όπως Πάτροκλος, Πάρις, Οδυσσέας κ.λπ.
Τώρα, ένα διαστημόπλοιο της NASA με τ' όνομα Λούσι, έχει ξεκινήσει ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να μελετήσει και τις δύο δυο αυτές συστάδες αστεροειδών, ακολουθώντας μια απίστευτη διαδρομή μέσα στο ηλιακό σύστημα που θα κρατήσει 12 χρόνια.
Η Λούσι στον ουρανό με τους Τρωικούς αστεροειδείς
Οι αστεροειδείς είναι στερεά ουράνια σώματα μικρής διαμέτρου –από μερικές δεκάδες μέτρα μέχρι εκατοντάδες χιλιόμετρα– σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Για τους αστρονόμους αποτελούν κάτι σαν «χρονοκάψουλες» διότι προέρχονται από το αρχέγονο υλικό από το οποίο δημιουργήθηκαν οι πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος, πριν από 4,5 δισεκατομμύρια έτη.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Τρωικοί αστεροειδείς αποτελούν κατά μία έννοια «απολιθώματα» του ηλιακού μας συστήματος. Γι’ αυτό και η NASA, οργάνωσε μία «αρχαιολογική» αποστολή προκειμένου να μελετήσει το παρελθόν του διαστήματος που μας περιβάλλει.
Η αποστολή ονομάστηκε Λούσι, ως φόρος τιμής στο πρώτο απολίθωμα ανθρωποειδούς-αυστραλοπίθηκου που ανακάλυψε ο παλαιοανθρωπολόγος Ντόναλντ Γιόχανσον. Σύμφωνα με την ιστορία, ενώ βρισκόταν στο σημείο εκσκαφής στην Αιθιοπία, ο Γιόχανσον άκουγε το τραγούδι των Beatles «Lucy in the Sky with Diamonds» και έτσι έδωσε το συγκεκριμένο όνομα στο απολίθωμα.
Παράθυρο στον θαυμαστό κόσμο του διαστήματος
Η σύγχρονη Λούσι της NASA, αναμένεται να αποκαλύψει τα «απολιθώματα» του σχηματισμού των πλανητών του Ηλιακού Συστήματος. Οι επιστήμονες αναμένουν ότι τα δεδομένα που θα συλλέξει, θα μας δώσουν πληροφορίες για τα υλικά που υπήρχαν στο αρχικό νέφος εντός του οποίου σχηματίστηκαν οι πλανήτες, ή ακόμα και πληροφορίες σχετικά με την προέλευση των οργανικής ύλης στη Γη, ύλης δηλαδή που έχει βάση τον άνθρακα.
Το ταξίδι της Λούσι είναι μακρύ, και έχουμε χρόνο μπροστά μας, μέχρι να λάβουμε και να αξιολογήσουμε τα πρώτα δεδομένα. Στο μεταξύ, εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον θαυμαστό κόσμο του διαστήματος, ένας ολόκληρος κύκλος μαθημάτων Αστρονομίας σε περιμένει στο μικροσύμπαν του Generation Next.