Όπως γνωρίζεις, την 28η Οκτωβρίου, γνωστή και ως «Επέτειο του Όχι», γιορτάζουμε την κατηγορηματική απόρριψη του Ιταλικού τελεσιγράφου να παραχωρήσει η Ελλάδα την εθνική της κυριαρχία στο φασιστικό καθεστώς του δικτάτορα της Ιταλίας, Μπενίτο Μουσολίνι, αλλά και την είσοδο της χώρας μας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία έφερε και την πρώτη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων κατά του Άξονα, στο Αλβανικό Μέτωπο. Στις 28 Οκτωβρίου 1940, η δικτατορική κυβέρνηση της Ιταλίας απαίτησε την ελεύθερη διέλευση του στρατού της από την Ελλάδα, καθώς και τη χρήση στρατηγικών υποδομών, όπως αεροδρόμια και λιμάνια, προκειμένου να συνεχίσει την πολεμική επέλασή της στην Αφρική.
Το (επίσης δικτατορικό) καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος είχε καταλύσει την δημοκρατία στη χώρα μας την 4η Αυγούστου του 1936, απέρριψε το Ιταλικό τελεσίγραφο και έβαλε την Ελλάδα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (Β’ΠΠ) ο οποίος είχε ήδη ξεκινήσει το 1939 με την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία, και τη συνεπακόλουθη κήρυξη πολέμου στη Γερμανία από την Αγγλία και την Γαλλία.
Ο Β’ ΠΠ, ήταν ένας πόλεμος παγκόσμιας κλίμακας: Αποτέλεσε την πιο εκτεταμένη γεωγραφικά ένοπλη σύγκρουση στην ιστορία της ανθρωπότητας, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι από περισσότερες από 30 χώρες.
Η καθηγήτρια ή ο καθηγητής ιστορίας, θα σε βοηθήσει να ξετυλίξεις το κουβάρι του καταστροφικού αυτού πολέμου. Ωστόσο, εάν έχεις όρεξη να εμβαθύνεις, η τεχνολογία μπορεί να σου ανοίξει ένα οπτικοακουστικό παράθυρο γύρω από τον πόλεμο και τα συγκλονιστικά γεγονότα που τον σημάδεψαν.
Το χρονικό ενός πολέμου
Στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, θα βρεις εκτεταμένο υλικό γύρω από τον Β’ ΠΠ σε διεθνές επίπεδο, καθώς και ειδικότερα για την Ελλάδα: Κείμενα, φωτογραφίες, χάρτες και χρονολόγιο για τη διεθνή συγκυρία και την είσοδο της χώρα μας στον πόλεμο, την κατοχή, την αντίσταση και την απελευθέρωση. Επίσης, στο αρχείο της ΕΡΤ, μπορείς να παρακολουθήσεις βίντεο με επίκαιρα και βετεράνους του πολέμου και της εθνικής αντίστασης. Εάν πάλι ενδιαφέρεσαι για τους αγώνες που δόθηκαν στην θάλασσα, δες το ντοκιμαντέρ για το Υποβρύχιο Παπανικολής.
Μία από τις σημαντικότερες μάχες που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, ήταν αυτή της Κρήτης. Στην ιστοσελίδα του Πολεμικού Μουσείου μπορείς να παρακολουθήσεις ένα κατατοπιστικό ντοκιμαντέρ για την επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς, η οποία θεωρείται μοναδική στην ιστορία διότι επιτεύχθηκε εξ ολοκλήρου από αέρος.
Εάν τα αγγλικά σου είναι επαρκή, στο National Geographic θα βρεις ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τον Β’ ΠΠ, ενώ στην εκπαιδευτική ιστοσελίδα Twinkl μπορείς βρεις ενημερωτικό υλικό και σχετικές δραστηριότητες όπως χειροτεχνίες και κατασκευές.
Ολοκαύτωμα: Ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας
Ο Β’ ΠΠ θεωρείται η πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην ανθρώπινη ιστορία: Εκτιμάται ότι στοίχισε μεταξύ 50 και 85 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο, σημαδεύτηκε από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από το Ναζιστικό καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ, το οποίο έμεινε στην ιστορία ως το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας όλων των εποχών.
Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι πράξεις που διαπράττονται σκόπιμα ως μέρος μιας συστηματικής πολιτικής και στρέφονται κατά αμάχων μειονοτήτων, θρησκευτικών ή εθνικών.
Στον Β’ ΠΠ, οι ναζιστικές δυνάμεις της Γερμανίας προχώρησαν σε μαζικούς θανάτους εκατομμυρίων πολιτών από όλες τις κατεχόμενες από τον Χίτλερ χώρες, κυρίως εβραϊκής καταγωγής, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης που είχε δημιουργήσει το Ναζιστικό καθεστώς. Στην Ελλάδα, σχεδόν 60.000 Εβραίοι βρήκαν τραγικό θάνατο σε αυτά.
Στην ιστοσελίδα «Ιστορίες για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», μπορείς να διαβάσεις για το Ολοκαύτωμα, να δεις πώς ερμηνεύτηκε μέσα από την Τέχνη, καθώς και να παρακολουθήσεις και να ακούσεις προσωπικές μαρτυρίες από παιδιά που επέζησαν της μαζικής αυτής γενοκτονίας.
Επιπρόσθετα, στην ιστοσελίδα του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, έχεις τη δυνατότητα να περιηγηθείς στην ψηφιακή έκθεση «Κρυμμένα παιδιά στην Ελλάδα της κατοχής» και να διαβάσεις περισσότερα για τις ιστορίες των κρυμμένων εβραιόπαιδων της Κατοχής.
Εάν έχεις χρόνο να περιηγηθείς στις παραπάνω πηγές, θα ανακαλύψεις –και με τεκμήρια– ότι ο Β’ ΠΠ ήταν καταστροφικός όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη και την υφήλιο. Γι’ αυτό και στην επόμενη σχολική εορτή μην προσπεράσεις την 28η Οκτωβρίου ως μια απλή ημερομηνία: Τώρα ξέρεις!