Εάν διαθέτεις κινητό τηλέφωνο, τότε κατά πάσα πιθανότητα ξεκινάς και τελειώνεις την ημέρα σου με μία εφαρμογή: Από το ξυπνητήρι για να σηκωθείς, μέχρι την τελευταία βόλτα στα κοινωνικά δίκτυα πριν κοιμηθείς, οι εφαρμογές του κινητού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου.
Ωστόσο, μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, οι εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα δεν ήταν και τόσο διαδεδομένες. Πολλές συσκευές μπορεί να διέθεταν κάποιες λειτουργίες όπως παραδείγματος χάρη αριθμομηχανή, αλλά οι εφαρμογές όπως τις γνωρίζουμε σήμερα εμφανίστηκαν στο προσκήνιο μαζί με τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τα λεγόμενα smartphone.
Φιδάκια, θυμωμένα πτηνά και κοινωνικά δίκτυα στην εποχή των smartphone
Πολλοί ειδικοί του κλάδου θεωρούν ότι η ιστορία των εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα ξεκίνησε με το «Φιδάκι» που συμπεριλήφθηκε το 1997 στο λογισμικό του Nokia 6110, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησε το πρώτο iPod με ενσωματωμένα παιχνίδια την «Πασιέντζα» και τα «Τουβλάκια» (Brick).
Αν και δεν ήταν κινητό τηλέφωνο, ωστόσο, το iPod και το iTunes, αποτέλεσαν πρόδρομους του πρώτου iPhone και του Apple App Store αντίστοιχα, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του με 500 εφαρμογές διαθέσιμες για κατέβασμα. Το ημερολόγιο έγραφε 2008 και από τότε τα smartphone και οι εφαρμογές τους μπήκαν για τα καλά στην καθημερινότητα (σχεδόν) όλων μας.
Ακολούθησε πληθώρα νέων smartphone, εφαρμογών και πλατφορμών διάθεσής τους, ωστόσο, μία έκανε ιδιαίτερη αίσθηση: Το Angry Birds. Η εν λόγω εφαρμογή πρωτοεμφανίστηκε το 2009 και μέχρι το 2018 μετρούσε πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια λήψεις. Αυτό το διασκεδαστικό video-game έγινε έτσι το πιο επιτυχημένο δωρεάν λογισμικό όλων των εποχών.
Και μετά τα «θυμωμένα πτηνά» ήρθε το Facebook, το Instagram, το Snapchat, το TikTok και άλλες παρόμοιες εφαρμογές, οι οποίες οδήγησαν στην εξέλιξή τους από διασκεδαστικά παιχνίδια και κοινωνικά μέσα σε έναν ολόκληρο τρόπο ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, οι εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα αλλά και κάθε φορητή συσκευή, είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένες με την καθημερινότητά μας, τόσο που είναι πια δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς τη χρήση τους. Ακόμα και αν έχει γεννηθεί πριν το 2008!
Όχι μόνο για προχωρημένους
Εάν όλα τα παραπάνω σε κάνουν να πιστεύεις ότι η ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα είναι μόνο για προχωρημένους, ήρθε η ώρα να διαψευστείς! Στο μικροσύμπαν του Generation Next, υπάρχει μία ολόκληρη ενότητα αφιερωμένη στο «App Development». Μέσα από απλά και κατανοητά βίντεο μπορείς να γνωρίσεις την εκπαιδευτική πλατφόρμα App Inventor και να δημιουργήσεις τη δική σου εφαρμογή.
Ωστόσο, εάν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, έχουμε και συγκεκριμένες προτάσεις: Με τη δημιουργία εφαρμογών όπως «Pet the kitty» ή «Speak to me» θα εισέλθεις σταδιακά και μεθοδικά στον κόσμο του App Development, ενώ επιλογές όπως «Ζωγραφική με τα δάκτυλα» ή «Tourist Photo Guide», θα σε βοηθήσουν να επεκτείνεις περαιτέρω τις γνώσεις σου.
Με θετική διάθεση και όρεξη για δοκιμές, ο προγραμματισμός νέων εφαρμογών θα σου φανεί σαν παιχνίδι. Δοκίμασε τις δυνάμεις σου και γράψε τη δική σου σελίδα στην ιστορία των εφαρμογών!