Η συναρπαστική ιστορία του εφευρέτη του παγκόσμιου ιστού, Tim Berners-Lee
Πιθανότατα θα γνωρίζεις ότι τα αρχικά www. που προηγούνται των διευθύνσεων URL στα περισσότερα websites, σημαίνουν World Wide Web. Αυτό που ενδεχομένως να μη γνωρίζεις είναι ότι το World Wide Web εφευρέθηκε πριν από ακριβώς 30 χρόνια, και πλέον θεωρείται μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις της σύγχρονης ιστορίας. Ο λόγος είναι ότι συνέβαλε ώστε να αποκτήσει το διαδίκτυο τη σύγχρονη μορφή του και να διαδοθεί ευρύτερα, με αποτέλεσμα να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που εργαζόμαστε, επικοινωνούμε, ψυχαγωγούμαστε, παίζουμε. Με λίγα λόγια, έχει αλλάξει τον τρόπο που ζούμε.
Ο εφευρέτης του www
Εμπνευστής και δημιουργός του World Wide Web είναι ο Βρετανός επιστήμονας Tim Berners-Lee. To 1989, όταν εργαζόταν στο CERN στη Γενεύη της Ελβετίας, συνέλαβε την ιδέα του «ιστού», αρχικά ως ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού ώστε να γίνει ευκολότερη και αμεσότερη η ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων από επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το πρώτο website που σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Berners-Lee, αφορούσε τον τρόπο λειτουργίας του web. Πρόσφατα, το CERN αποκατέστησε το πρώτο website της ιστορίας, και πλέον είναι προσβάσιμο απ’ όλους εδώ. http://info.cern.ch/
*Πράγματι, δείχνει αρκετά «πρωτόγονο» για τα σημερινά δεδομένα, αλλά πρέπει να φανταστείς πόσο πρωτοποριακό ήταν πριν από 30 χρόνια.
Το 1993 το CERN αποφάσισε να διαθέσει δωρεάν το λογισμικό και τον κώδικα του world wide web σε κοινό κτήμα (public domain), ενώ σύντομα μετέτρεψε την άδεια χρήσης του σε «ανοιχτή», με αποτέλεσμα την ταχύτατη διάδοσή του.
Ποιος είναι ο εφευρέτης
Ο Σερ Τίμοθι Τζον Μπέρνερς Λι γεννήθηκε τον 1955 στο Λονδίνο. Οι γονείς του ήταν επιστήμονες που εργάστηκαν στον σχεδιασμό και στην κατασκευή του πρώτου εμπορικά διαθέσιμου υπολογιστή (του θρυλικού Ferranti Mark 1) http://ferut.ca/mark-1/, με αποτέλεσμα ο μικρός Τιμ να έρθει από πολύ νωρίς σε επαφή με την επιστήμη των υπολογιστών – ακόμη κι αν τότε δεν ονομαζόταν έτσι.
Το παιδικό του πάθος όμως ήταν τα τρένα. Είχε μάλιστα κατασκευάσει μια λειτουργική μινιατούρα σιδηρόδρομου στο δωμάτιό του. Κάποια στιγμή εμπνεύστηκε μια σειρά gadgets προκειμένου να αυτοματοποιήσει την κίνηση και τον έλεγχο των αμαξοστοιχιών, και κάπως έτσι άρχισε να ψάχνεται περισσότερο με τα ηλεκτρονικά και στη συνέχεια με τους υπολογιστές.
Ως φοιτητής πια, στο Queens College κατασκεύασε τον πρώτο του υπολογιστή, χρησιμοποιώντας μια μεταχειρισμένη τηλεόραση και ηλεκτρονικά που βρήκε πεταμένα στα σκουπίδια των εργαστηρίων.
Εργάστηκε για χρόνια ως προγραμματιστής και σύμβουλος επιχειρήσεων, έως ότου βρέθηκε στο CERN, αρχικά ως ανεξάρτητος συνεργάτης και στη συνέχεια ως υπεύθυνος της τεχνικής διεύθυνσης του μεγάλου ερευνητικού κέντρου. Εκεί, διαβλέποντας ταις δυσκολίες επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των επιστημόνων, συνέλαβε την ιδέα ενός αποκεντρωμένου συστήματος που λειτουργεί σε όλους τους υπολογιστές ανεξαρτήτως προδιαγραφών και λειτουργικού.
Και κάπως έτσι, αφού πρώτα δημιούργησε το πρωτόκολλο http, συνέλαβε τις διευθύνσεις URL, και ανέπτυξε το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης, κατάφερε να ανεβάσει online την πρώτη έκδοση του Παγκόσμιου Ιστού. Και τα υπόλοιπα είναι ιστορία, που συνεχίζει να ξεδιπλώνεται με συναρπαστικό τρόπο μπροστά μας.