Προτείνουν την ανοικοδόμηση ενός ουρανοξύστη που θα μπορούσε μια μέρα να προσφέρει στους εποίκους της Σελήνης, μια γερή δόση γήινης βαρύτητας.
Όπως έχουμε ξανασυζητήσει σε παλαιότερο άρθρο μας, η επιστροφή της ανθρωπότητας στη Σελήνη και στο απώτερο διάστημα έχει ήδη δρομολογηθεί. Ωστόσο, ο κατάλογος των προκλήσεων που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι εξερευνητές του διαστήματος είναι ατελείωτος: Αρχικά, θα πρέπει να παράγουν τον αέρα που θα αναπνέουν, πόσιμο νερό και τροφή σε εξαιρετικά δύσκολα περιβάλλοντα (διάβασε το προηγούμενο άρθρο μας για το πώς αντιμετωπίζονται παρόμοια θέματα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό).
Επίσης, οι διάφορες ομάδες συναδέλφων - εξερευνητών από όλο τον κόσμο, θα πρέπει να συνυπάρχουν ειρηνικά σε περιορισμένες εγκαταστάσεις και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την έκθεσή τους στην ακτινοβολία του διαστήματος. Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία, έθεσαν και ένα άλλο θέμα που μέχρι στιγμής δεν έχει τύχει μεγάλης διερεύνησης: Τι θα γίνει με τη βαρύτητα;
Γιατί μας νοιάζει η βαρύτητα;
Κάθε πλανήτης, συμπεριλαμβανομένης της Γης και της Σελήνης, έχει τα δικά του χαρακτηριστικά όσον αφορά τη δύναμη της βαρύτητας. Γι’ αυτό και η μακροπρόθεσμη εγκατάσταση εκτός γήινης τροχιάς, συνεπάγεται ότι οι εξερευνητές μας θα εγκαταλείψουν εκτός όλων των άλλων και τη βαρύτητα του πλανήτη μας.
Πειραματικές μελέτες σε αστροναύτες που πέρασαν μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνθήκες ελλιπούς βαρύτητας, κατέγραψαν συμπτώματα όπως μυϊκή ατροφία, μείωση οστικής μάζας, απώλεια όρασης καθώς και αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα. Βεβαίως, αυτές οι μελέτες έγιναν στη Γη, και όχι σε κάποιον άλλο πλανήτη με χαμηλή βαρύτητα. Ωστόσο, είναι πιθανό οι ενήλικοι εξερευνητές του διαστήματος να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, ενώ είναι εντελώς άγνωστο πώς τα δεδομένα αυτά θα επηρεάσουν την ανάπτυξη των παιδιών που θα γεννηθούν εκτός Γης.
Το Πανεπιστήμιο του Κιότο θεωρεί ότι κάποιο είδος τεχνητής βαρύτητας θα μείωνε σημαντικά τους προαναφερθέντες κινδύνους. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με μια κατασκευαστική εταιρεία, σχεδίασε ένα φουτουριστικό οικοδόμημα που θα μπορούσε μια μέρα να προσφέρει στους εποίκους της Σελήνης, μια ικανοποιητική δόση γήινης βαρύτητας.
Σαν τη Γη (δεν) έχει!
Ειδικότερα, ανέπτυξαν έναν κωνικό ουρανοξύστη με ύψος 400 μέτρα, ο οποίος θα περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του μία φορά κάθε 20 δευτερόλεπτα, έτσι ώστε οι άνθρωποι που θα ζουν εντός των τειχών του, να απολαμβάνουν συνθήκες γήινης βαρύτητας.
Στην ουσία, πρόκειται για έναν διαστημικό βιότοπο, σαν αυτούς που θα έχεις δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας: Οι επιστήμονες οραματίζονται ότι θα περιλαμβάνει δέντρα, χώρους πράσινου και μια λίμνη ώστε οι κάτοικοί του να αισθάνονται –έστω σε κάποιο βαθμό–σαν τον πλανήτη τους.
Η εν λόγω ιδέα, κινείται ακόμη σε θεωρητικό επίπεδο. Άλλωστε, πρόκειται για μία προσπάθεια που θα απαιτούσε τεράστιους πόρους και τεχνογνωσία για την υλοποίησή της. Προς το παρόν, λοιπόν, μπορείς να δεις μια απεικόνισή της εδώ. Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μετανάστευση στη Σελήνη και τον Άρη θα σημειώσει πρόοδο από τα μέσα του 21ου αιώνα, οπότε ποιος ξέρει, ίσως είμαστε από τους πρώτους τυχερούς που θα γίνουν μάρτυρες της ανέγερσης τέτοιων οικοδομημάτων στο φεγγάρι.
Με στοιχεία από το Singularity University