Blog

Μαθαίνουμε για την επιστήμη διασκεδάζοντας

News

18
Jun
SHARE

Τι κάνει τα ηφαίστεια να εκρήγνυνται; Πώς μεταδίδεται ο ήχος; Πώς κινείται ένα αυτοκίνητο; Τα παιδιά έχουν έμφυτη περιέργεια και αυτές είναι λίγες μόνο από τις εκατοντάδες ερωτήσεις που θα μπορούσαν να ρωτήσουν, κάνοντάς σας να εύχεστε να ξέρατε λίγο παραπάνω πράγματα για το πώς λειτουργεί αυτός ο κόσμος, μόνο και μόνο για να μπορείτε να τους απαντήσετε.

Αν, ωστόσο, συνδυάσουμε επιστήμη και παιχνίδι μπορεί να βρούμε απαντήσεις σε κάποια από αυτά τα ερωτήματα και έτσι να μετατρέψουμε τη μάθηση σε διασκέδαση. Παράλληλα, το να βοηθάμε τα παιδιά από νωρίς να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους και να κατανοήσουν τον τρόπο που συνδέεται η επιστήμη με την καθημερινή ζωή είναι πολύ σημαντικό ενώ παράλληλα διατηρεί άσβεστο το αίσθημα της περιέργειας, το οποίο, παραδοσιακά, χάνεται όσο μεγαλώνουμε. 

Πάμε, λοιπόν, να δούμε πώς μπορούμε, χρησιμοποιώντας απλά υλικά που μπορούμε να συλλέξουμε από τις καθημερινές μας συνήθειες, να φτιάξουμε ένα ηφαίστειο, ένα ηχείο και ένα αυτοκίνητο.

 

Πειραματίσου με ένα ηφαίστειο

Σε αυτή τη διασκεδαστική δραστηριότητα STEM μαθαίνουμε για τις χημικές αντιδράσεις, κάνοντας ένα ηφαίστειο να εκραγεί. Πώς; Παίρνουμε ένα μικρό πλαστικό μπουκάλι και προσθέτουμε σε αυτό μαγειρική σόδα. Στη συνέχεια προσθέτουμε ξύδι και…μπαμ! Το ηφαίστειο εκρήγνυται! Αν τώρα, θέλουμε να κάνουμε τη διαδικασία πιο ρεαλιστική, μπορούμε να κάνουμε το μπουκάλι να μοιάζει, όντως, με ηφαίστειο. Χρησιμοποιούμε το πλαστικό μπουκάλι ως βάση και γύρω από αυτό «χτίζουμε» με γύψο και μπάλες χαρτιού ένα μικρό βουνό. Δεν ξεχνάμε να αφήσουμε την κορυφή ανοιχτή, για να παίξει τον ρόλο του κρατήρα. Βάφουμε το βουνό με τα χρώματα που προτιμάμε, προσθέτουμε σε αυτό λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής μαζί με μαγειρική σόδα, ρίχνουμε το ξύδι και… Τώρα μάλιστα! [Tip: Για ακόμα πιο θεαματικά αποτελέσματα, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη χρυσόσκονη]

Δείτε εδώ τα βήματα.

 

Φτιάξε ένα «οικολογικό» ηχείο

Για όσους είναι λάτρεις της μουσικής και της τεχνολογίας και θέλουν να δώσουν λίγη παραπάνω ένταση στον ήχο του smartphone τους, η λύση μπορεί να έρθει μέσα από τη δημιουργία ενός ηχείου με οικολογικά υλικά. Πώς; Παίρνουμε έναν χαρτονένιο κύλινδρο από χαρτί υγείας ή από χαρτί κουζίνας και με ένα κοπίδι δημιουργούμε ένα άνοιγμα στο οποίο θα τοποθετήσουμε το smartphone. Μετά, παίρνουμε δύο ποτήρια μίας χρήσης και ανοίγουμε στο πλάι τους από μία τρύπα από την οποία θα μπορεί να περάσει το ρολό που χρησιμοποιήσαμε. Σταθεροποιούμε την κατασκευή, τοποθετούμε το smartphone σε αυτήν, βάζουμε τη μουσική που μας αρέσει και την απολαμβάνουμε από το νέο μας ηχείο!

Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ.

 

Κατασκεύασε ένα αυτοκίνητο

Η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των προϊόντων, βασικοί πυλώνες της κυκλικής οικονομίας, βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι, πριν στείλουμε στην ανακύκλωση τα μπουκάλια νερού και τα καπάκια τους, μπορούμε να τα επαναχρησιμοποιήσουμε και να κατασκευάσουμε ένα αυτοκίνητο ενώ παράλληλα εξοικειωνόμαστε με έννοιες φυσικής και τους Νόμους του Νεύτωνα! Για την κατασκευή μας, θα χρειαστούμε, επιπλέον, καλαμάκια μπαλόνια και χαρτοταινία. Χρησιμοποούμε ξύλινα καλαμάκια για να στηρίξουμε τα καπάκια, τα οποίαυ θα παίξουν τον ρόλο των τροχών. Ανοίγουμε μία τρύπα στο μπουκάλι από την οποία θα περάσει το καλαμάκι, υπό γωνία και με τρόπο που θα καταλήγει στο στόμιο. Τοποθετούμε το μπαλόνι και σφίγγουμε το στο καλαμάκι στην πλευρά που βρίσκεται από την πλευρά του μπουκαλιού. Τα καταφέραμε! Μόλις φτιάξαμε ένα όχημα που κινείται με τη δύναμη του αέρα από το μπαλόνι (το οποίο θα φουσκώσουμε μέσα από το καλαμάκι).  [Tip: Μπορούμε να φτιάξουμε πολλά, διαφορετικά αυτοκίνητα και να οργανώσουμε αγώνες με έπαθλα που θα δώσουν τα κατάλληλα κίνητρα στην ομάδα (π.χ. βόλτες, αγαπημένα σνακ κ.λπ.). 

Αν θέλετε περισσότερες οδηγίες, μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα βήματα εδώ.