Blog

Οι μαθητές δίνουν λύσεις σε προβλήματα της τοπικής κοινωνίας με τη βοήθεια των εργαστηρίων STEM

News

15
Aug
SHARE

Οι tech κατασκευές που κάνουν ευκολότερη την καθημερινότητα

Τι μπορεί να προκύψει αν ζητήσεις από μαθητές να επιλύσουν συγκεκριμένα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας; Όπως αποδείχτηκε από τον πέμπτο κύκλο των εργαστηρίων STEM, που οργανώνονται εδώ και 3 χρόνια,  από το Ίδρυμα Vodafone, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo - Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής, μπορούν να προκύψουν μικρά tech θαύματα.

Οι μαθητές των Γυμνασίων & Λυκείων που συμμετείχαν επέλεξαν προβλήματα που οι ίδιοι θεωρούν σημαντικά για την τοπική κοινωνία στην οποία ζουν, και επιχείρησαν να τα λύσουν με τη βοήθεια απλών τεχνολογικών εργαλείων, όπως μια κατασκευή που βασίζεται σε Arduino.

Όπως πιθανόν θα έχεις μάθει από την περιήγησή σου στο Generation Next, Arduino είναι η ανοιχτή πλατφόρμα που επιτρέπει στον καθένα (ακόμη και σε όσους δεν διαθέτουν «σοβαρή» γνώση ηλεκτρονικών) να δημιουργεί διαδραστικά projects και λειτουργικά αντικείμενα με τη βοήθεια εύχρηστου software και hardware. Περισσότερα εδώ. https://www.arduino.cc/

Από τις πολυάριθμες εμπνευσμένες δημιουργίες του 5ου κύκλου των εργαστηρίων STEM, επιλέγουμε τις τρεις που ξεχώρισαν:

Να σπάσουμε τον πάγο

Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη δημιουργία, που ανήκει στην ομάδα της Καλαμάτας. Το πρότζεκτ που ανέπτυξαν ονομάζεται «The Ice Breaker» και αξιοποιεί την τεχνολογία προκειμένου να επιλύσει ένα σημαντικό πρόβλημα για την τοπική κοινωνία (και όχι μόνο). Όπως υποδεικνύει και η ονομασία του, είναι ένα σύστημα αντιμετώπισης των συνεπειών του παγετού στις αγροτικές καλλιέργειες. Βασίζεται στο Αrduino Uno, και αξιοποιεί αισθητήρες θερμοκρασίας, βροχής, αλλά κι ένα αυτοσχέδιο ανεμόμετρο. Το Ice Breaker δεν είναι απλώς ένα σύστημα αυτόματης ειδοποίησης σε περίπτωση παγετού, αλλά «αναλαμβάνει δράση» όταν εντοπίζει τις κατάλληλες συνθήκες, ενεργοποιώντας μια αντλία νερού που ποτίζει το έδαφος ελαχιστοποιώντας τις συνέπειες του παγετού.

Η ομάδα της Καλαμάτας αναδείχτηκε, μάλιστα, και η μεγάλη νικήτρια ολόκληρου του 3ου ακαδημαϊκού χρόνου των εργαστηρίων STEM, και έτσι τα μέλη της θα έχουν την τύχη να ταξιδέψουν στο ερευνητικό κέντρο CERN στην Ελβετία. https://home.cern/

To app που σε καθοδηγεί στο Θαλάσσιο Πάρκο

Τεχνολογική καινοτομία που συμβάλλει επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος, παρουσίασε και η μαθητική ομάδα από την Αλόννησο. Συγκεκριμένα, ανέπτυξαν μια ενημερωτική και ιδιαίτερα χρηστική εφαρμογή για το Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων.

Το app που λειτουργεί σε κινητά και tablets με Android λειτουργικό επιτρέπει στους επισκέπτες να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή για τα όρια των 13 ζωνών του πάρκου, τους ισχύοντες περιορισμούς για κολύμπι, καταδύσεις, και αλιεία, αλλά και να τους παρέχει σε πραγματικό χρόνο πολλές ακόμη πληροφορίες.

High-tech λύση για την 3η ηλικία

Με όχημα τη STEM τεχνογνωσία, μια ομάδα μαθητριών από το Βάμο Χανίων, ανέπτυξε την κατασκευή «Ταχυδρόμος SMS». Η υλοποίηση απευθύνεται κατά βάση σε ηλικιωμένους που κατοικούν σε ορεινές και δυσπρόσιτες (κυρίως τον χειμώνα) περιοχές, όπου για κάποιο λόγο τα ταχυδρομικά κουτιά είναι τοποθετημένα εκτός χωριού.

Το high-tech γραμματοκιβώτιο που κατασκεύασαν οι μαθήτριες με βάση το Arduino Uno και αισθητήρες κίνησης, επιτρέπει την αυτόματη ενημέρωση του χρήστη μέσω SMS σε περίπτωση που έχει νέο γράμμα! Με αυτό τον τρόπο, οι κάτοικοι αποφεύγουν τα άσκοπα πήγαινε-έλα, και δεν χάνουν επιστολές και λογαριασμούς.