Ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Generation Next είναι πλέον παρελθόν, το μέλλον όμως φαντάζει λίγο καλύτερο, αφού για άλλη μια χρονιά οι ιδέες που αναπτύχθηκαν και κατατέθηκαν εντυπωσίασαν την επιτροπή αξιολόγησης τόσο με την πρωτοπορία τους όσο και με την καινοτομία στην υλοποίησή τους.
Εκατοντάδες νέοι μαθητές από ολόκληρη τη χώρα, εισήλθαν στο μικροσύμπαν του Generation Next, και μέσω της νέας εκπαιδευτικής εμπειρίας που εκπροσωπεί, ήρθαν σε επαφή με το STEM και ανακάλυψαν πόσο εύκολη και διασκεδαστική μπορεί να γίνει η μάθηση με τη χρήση της τεχνολογίας. Με τη γνώση και τα εργαλεία που απέκτησαν, έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και έκαναν τις ιδέες τους πραγματικότητα και τον κόσμο μας λίγο καλύτερο με τις λύσεις που ανέπτυξαν.
1η θέση: Οι LAB Web από την Κομοτηνή με την εφαρμογή e-Αιμοδότες
Την πρώτη θέση στον διαγωνισμό κατέλαβαν οι LAB Web, δηλαδή οι μαθητές Βασίλειος Ευτυχιάκος, Λέανδρος Κουρτίδης και Άγγελος Μιχαήλ Χουβαρδάς, από το 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής.
Οι LAB Web πήραν έμνευση για την ιδέα τους όταν, κατόπιν έρευνας, συνειδητοποίησαν τις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν σε αποθέματα αίματος, στη χώρα μας. Έτσι, δημιούργησαν το e-Αιμοδότες, ένα Πληροφοριακό Σύστημα και μια εφαρμογή android που σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, θα ενημερώνει άμεσα για έκτακτες ανάγκες αίματος και παράλληλα θα ευαισθητοποιεί τους συμπολίτες τους προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά σε εθελοντικές δράσεις, όπως η αιμοδοσία, η αιμοπεταλιοαφαίρεση και η δωρεά μυελού των οστών.
Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τους LAB Web και την εφαρμογή e-Αιμοδότες εδώ
2η θέση: Οι Envi.Tech από το Κερατσίνι με το σύστημα Newclear Vision
Τη 2η θέση στον διαγωνισμό κατέλαβαν οι Envi.Tech, δηλαδή ο Γεώργιος Κρανιδιώτης και η Παναγιώτα Τρελλοπούλου, παλιοί γνώριμοι του διαγωνισμού. Η Envi.Tech είναι μία ομάδα από το Κερατσίνι, η οποία με στόχο την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που πλήττουν τις καλλιέργειες, σχεδίασε και κατασκεύασε το σύστημα Newclear Vision.
Πρόκειται για ένα «έξυπνο» σύστημα αειφόρου γεωργίας που εξελίσσει την οικολογική καλλιέργεια και την αστική γεωπονία. Βασίζεται σε ανανεώσιμους πόρους όπως η ηλιακή ακτινοβολία και το βρόχινο νερό, και ενσωματώνει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα πιθανούς κινδύνους για τη σοδειά.
Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τους Envi.Tech και το πρωτοποριακό σύστημά τους εδώ
3η θέση: Οι SmartPath από τα Τρίκαλα με την εφαρμογή SmartPath
Την 3η θέση στον διαγωνισμό κατέλαβαν οι SmartPath, δηλαδή o Αποστόλης Μηλιώτης, ο Βαγγέλης Τσίπρας, η Κατερίνα Τεντολούρη και η Μαρία Κωστάκη από το 6ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων. Σχεδίασαν μία εφαρμογή η οποία βοηθάει τους συμπολίτες τους με αναπηρία προκειμένου να μετακινούνται με περισσότερη ασφάλεια στην πόλη τους.
Με τη βοήθεια του AppInventor, ανέπτυξαν μία εφαρμογή η οποία αποτυπώνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των πεζοδρομίων, τα οποία διευκολύνουν τη μετακίνηση των ΑμεΑ. Έτσι, αξιολογούν τα πεζοδρόμια ως προς την καταλληλότητά τους με βάση το πλάτος, την ποιότητα επιφάνειας του πεζοδρομίου, καθώς και την ύπαρξη ή μη ράμπας. Επιπλέον, οι τουρίστες που επισκέπτονται τα Τρίκαλα, θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται μέσω της εφαρμογής για την προσβασιμότητα των διαδρομών που θέλουν να ακολουθήσουν, έτσι ώστε να σχεδιάζουν με άνεση και ασφάλεια την περιήγησή τους.
Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τους SmartPath και την εφαρμογή τους εδώ
Διάβασες, έμαθες, εμπνεύστηκες; Και τώρα τι;
Μέχρι σήμερα, μέσω του προγράμματος Generation Next, 84.000 ωφελούμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις νέες τεχνολογίες και να πειραματιστούν με τον κόσμο του STEM, ενώ γεννήθηκαν 374 καινοτόμες ιδέες από 94 περιοχές της χώρας.
Θες να γίνεις μέλος της νέας γενιάς του Generation Next; Μείνε συντονισμένη/ος στο μικροσύμπαν μας, ο επόμενος κύκλος ξεκινάει σύντομα!