Όταν ήταν μόλις πέντε ετών εφηύρε ένα αεροβόλο που πετούσε καλαμπόκι προκειμένου να παίζει. Στα εννέα του κατασκεύασε έναν κινητήρα που αντλούσε ενέργεια από την κίνηση ενός μικροσκοπικού ανεμόμυλου ο οποίος είχε κολλημένους πάνω του 16 μπάμπουρες. Στα 12 του χρόνια, υλοποίησε μία πρωτότυπη αντλία κενού, ενώ στα 25 του οραματίστηκε το ηλεκτρικό ρεύμα – όπως το χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα.
Ο λόγος για τον Νίκολα Τέσλα, τον πρωτοπόρο ηλεκτρολόγο μηχανικό και εφευρέτη, η μεγαλοφυία και η εκκεντρικότητα του οποίου απογείωσαν τη φήμη του ακόμα και μετά το θάνατό του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δεκάδες εφευρέσεις, βραβεία, εκδηλώσεις, δύο εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ένας κρατήρας στη Σελήνη, ακόμα και ένας μικρός πλανήτης έχουν πάρει το όνομά του.
Ο Νίκολα Τέσλα έμεινε στην ιστορία για την επαναστατική συνεισφορά του στους κλάδους του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού –στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα– προσφέροντας στην ανθρωπότητα εφευρέσεις όπως το εναλλασσόμενο ρεύμα, το πολυφασικό σύστημα, το Πηνίο Τέσλα, την ακτινογραφία κ.ά., και κατοχυρώνοντας περισσότερες από 300 πατέντες. Ξεχώρισε, επίσης, για τη διορατικότητά του: Σε σειρά συνεντεύξεων που παραχώρησε τη δεκαετία του 1920, προέβλεψε –μεταξύ άλλων– την εμφάνιση συσκευών που θα χωράνε στην τσέπη και θα επιτρέπουν την άμεση επικοινωνία ανεξαρτήτως απόστασης, ή ότι οι εφημερίδες, δηλαδή οι ειδήσεις, «θα τυπώνονται ασύρματα σε κάθε σπίτι».
Η «ασύρματη» ηλεκτρική ενέργεια και το 5G
Στο απόγειο της καριέρας του, ο Τέσλα παθιάστηκε με μία θεωρία που του έγινε έμμονη ιδέα: ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να μεταδίδεται ασύρματα μέσω του αέρα σε μεγάλες αποστάσεις, είτε μέσω μιας σειράς στρατηγικά τοποθετημένων πύργων, είτε μέσω ενός συστήματος αιωρούμενων μπαλονιών.
Από τη θεωρία στην υλοποίηση, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως υπολόγιζε ο ιδιοφυής εφευρέτης και οι φιλοδοξίες του Τέσλα για παγκόσμια, ασύρματη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Ωστόσο η ίδια η θεωρία δεν διαψεύστηκε.
Τώρα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γεωργίας των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνικής καταγωγής Δρ. Mάνος Μ. Τεντζέρης, δημοσίευσαν μια μελέτη που υποδεικνύει ότι οι αρχιτέκτονες του δικτύου 5G, μπορεί να έχουν κατασκευάσει αυτό που δεν κατάφερε ο Τέσλα στις αρχές του 20ου αιώνα: Ένα «ασύρματο δίκτυο ισχύος» που θα μπορούσε να προσαρμοστεί, ώστε να φορτίζει ή να τροφοδοτεί μικρές συσκευές ενσωματωμένες σε αυτοκίνητα, σπίτια και χώρους εργασίας.
Αυτή η τεχνολογία της ασύρματης ισχύος 5G βρίσκεται προς το παρόν υπό διερεύνηση, διότι καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ενέργειας σε σύγκριση με την ισχύ που μπορεί να παρέχει στις συσκευές. Ωστόσο, αν οι μηχανικοί κατορθώσουν να ανακαλύψουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του αέρα, ίσως η θεωρία του Νίκολα Τέσλα για ασύρματη ενέργεια γίνει πράξη, περισσότερο από έναν αιώνα μετά την αποτυχία των δικών του προσπαθειών.