Ένας αιώνας από την επιστημονική ανακάλυψη (με ελληνική υπογραφή) που σώζει και βελτιώνει ζωές σε όλο τον κόσμο
Η ευρέως διαδεδομένη προληπτική εξέταση που ονομάζεται «Τεστ Παπανικολάου» ή «Pap test» είναι πλέον μια αυτονόητη επιλογή για κάθε γυναίκα. Ωστόσο, έναν αιώνα πριν, η σύλληψη του Γεώργιου Παπανικολάου ότι η κυτταρική μορφολογία μπορούσε να αποτελέσει πρώιμο δείκτη καρκινογένεσης, θεωρήθηκε ιδιαίτερα επαναστατική και αρχικά δεν έτυχε θερμής υποδοχής από τον επιστημονικό κλάδο.
Μέσα από την έρευνά του, στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, ο Γεώργιος Παπανικολάου αναδείχτηκε σε πρωτοπόρο της Κυτταρολογίας και έναν από τους σημαντικότερους ερευνητές του 20ου αιώνα. Έστρεψε το επιστημονικό πεδίο του σε νέες κατευθύνσεις από τις μέχρι τότε παραδεκτές, θεμελιώνοντας ουσιαστικά την προληπτική ιατρική για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Τι είναι το Pap test
Είναι μια προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ελέγχει την παρουσία προκαρκινικών ή καρκινικών κυττάρων στον τράχηλο, δηλαδή το άνοιγμα της μήτρας από τον κόλπο. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο κοινός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως. Μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα. Το τεστ Παπανικολάου αποτελεί την ευκολότερη μέθοδο ανίχνευσής του, γι’ αυτό και συστήνεται ανά έτος για όλες τις γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές.
Ποιος ήταν ο Γεώργιος Παπανικολάου
Θεμελιωτής του κλάδου της Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας, ο Γεώργιος Παπανικολάου θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε το 1883 στην Κύμη της Ευβοίας και το 1898, σε ηλικία 15 χρόνων, εισήλθε στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1907 πήγε στη Γερμανία για μεταπτυχιακές υπό τον Ernest Haeckel και τον August Weismann, δύο από τους πιο σημαντικούς εξελικτικούς βιολόγους των αρχών του 20ου αιώνα, και αποφάσισε να αφιερωθεί στη βιολογική έρευνα.
Το 1913, μετανάστευσε με τη σύζυγό του Ανδρομάχη στη Νέα Υόρκη προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερες ευκαιρίες για καριέρα στην έρευνα. Δεν μιλούσαν Αγγλικά και είχαν λίγα χρήματα, γι’ αυτό και στην αρχή αναγκάστηκαν να κάνουν δουλειές άσχετες με την εκπαίδευση και τις συνήθειές τους: ο Γιώργος έγινε υπάλληλος σε κατάστημα χαλιών και κέρδιζε χρήματα παίζοντας βιολί σε εστιατόρια, ενώ η Ανδρομάχη έραβε κουμπιά στα πολυκαταστήματα Gimbels.
Ο Παπανικολάου όμως διέθετε υπομονή και δύναμη, και παρά τις δυσκολίες συνέχιζε να αναζητά επιστημονική εργασία. Τελικά εξασφάλισε μια θέση ερευνητή στο Κορνέλ, όπου προσλήφθηκε και η σύζυγός του Ανδρομάχη ως βοηθός του. Εκεί συνεργάστηκαν σκληρά για πολλές δεκαετίες προσηλωμένοι στο επιστημονικό πεδίο που οι ίδιοι βοήθησαν ώστε να εξελιχθεί.
Εκατομμύρια γυναίκες του χρωστούν τη ζωή τους
Ο Γεώργιος Παπανικολάου μέσω της έρευνάς του, πρόσφερε στις γυναίκες μία απλή, ανώδυνη και οικονομική εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Χάρη στο Pap test και την έγκαιρη διάγνωση που αυτό εξασφαλίζει, εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως θεραπεύτηκαν πλήρως από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
«Εμείς είμαστε σκλάβοι της επιστήμης» συνήθιζε να λέει στην Ανδρομάχη ο Γεώργιος Παπανικολάου, και τελικά χάρη στην ακούραστη προσπάθειά τους, έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος, ο οποίος «χάρισε ζωή στις γυναίκες ολόκληρου του κόσμου», όπως αναγράφεται στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Miami της Φλόριντα, το οποίο ονομάστηκε προς τιμή του «Ερευνητικό Καρκινολογικό Ινστιτούτο Γεώργιος Παπανικολάου».
Μακάρι να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και άλλοι νέοι επιστήμονες που με έμπνευση, καινοτόμες ιδέες και σκληρή δουλειά μπορούν να κάνουν τον κόσμο λίγο (ή και πολύ) καλύτερο.