Ως συνδετικοί κρίκοι μεταξύ της πανεπιστημιακής έρευνας και της επιχειρηματικότητας, οι εταιρείες που ονομάζονται τεχνοβλαστοί μπορούν να συνεισφέρουν στην μεταφορά τεχνολογίας από τα πανεπιστήμια στην κοινωνία.
Ας υποθέσουμε ότι σκοπεύεις ή έχεις ήδη λάβει μέρος στον διαγωνισμό του Generation Next: Μαζί με την ομάδα σου, εμπνευστήκατε από την καθημερινότητά σας και αποφασίσατε να σχεδιάσετε και να δημιουργήσετε κάτι χρήσιμο για το σχολείο, τη γειτονιά ή τον τόπο σας. Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες με τις οποίες έρχεστε σε επαφή μέσα από το μικροσύμπαν μας, εντοπίσατε ένα πραγματικό πρόβλημα και προσφέρατε μια φρέσκια ματιά και την πρότασή σας για το πως θα μπορούσε να επιλυθεί.
Τα χρόνια περνάνε, συνεχίζεις τις σπουδές σου στο πανεπιστήμιο, ωστόσο, το project που δούλεψες με τους συμμαθητές σου, παραμένει στο πίσω μέρος του μυαλού σου: Πώς θα μπορούσες να το πραγματοποιήσεις σε μεγαλύτερη κλίμακα, προς όφελος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου;
Δεν θα ήσουν ο μοναδικός ερευνητής ή μοναδική ερευνήτρια με το ίδιο πρόβλημα. Στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα παράγεται σημαντικό έργο, εντούτοις, δεν είναι πάντα εφικτό να βγει προς τα έξω και να αξιοποιηθεί σε παραγωγικό επίπεδο.
Οι τεχνοβλαστοί «απλώνουν τις ρίζες τους» στην κοινωνία
Μια λύση στο πρόβλημα αυτό προσφέρουν πλέον οι τεχνοβλαστοί, δηλαδή εταιρείες που ιδρύονται από μέλη του ακαδημαϊκού ή του ερευνητικού προσωπικού προκειμένου να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Από το έργο τους επωφελούνται διάφοροι τομείς, ενώ από τα κέρδη τους ωφελούνται οικονομικά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και οι ερευνητές.
Τα ευρύτερα οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία είναι πολύ περισσότερα. Πολλές επαναστατικές εφευρέσεις προέκυψαν από έρευνα σε πανεπιστήμια και δημόσια ερευνητικά εργαστήρια, που στη συνέχεια αξιοποιήθηκε από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Να σου δώσουμε ένα παράδειγμα; Η Google ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1996 ως ένα ερευνητικό πρόγραμμα δύο υποψήφιων διδακτόρων στο Πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνια.
Ωστόσο, και στην Ελλάδα έχουμε πλέον τεχνοβλαστούς με πολύ σημαντικό έργο. Παραδείγματος χάρη η PhosPrint, το «βλαστάρι» του Πολυτεχνείου: Με βιοεκτυπωτές λέιζερ εκτυπώνει με εξαιρετική ακρίβεια κύτταρα για την αναγέννηση ιστών, ακόμα και κατά τη διάρκεια μίας χειρουργικής επέμβασης! Από την άλλη, η ResQ Biotech, μία εταιρεία τεχνοβλαστός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα για την ανακάλυψη δυνητικών φαρμάκων κατά ασθενειών όπως η νόσος Alzheimer.
Και υπάρχουν δεκάδες ακόμη. Σιγά, σιγά οι ελληνικοί τεχνοβλαστοί «καλλιεργούν» την επιστημονική έρευνα και απλώνουν τις ρίζες τους στην κοινωνία, κάνοντας προσβάσιμο σε όλους το ερευνητικό έργο των πανεπιστημίων μας.