Είναι δυνατό ένα αεροσκάφος από ανακυκλωμένα υλικά να πραγματοποιήσει το ταξίδι Λονδίνο – Νέα Υόρκη σε μόλις 90 λεπτά; Η NASA θεωρεί ότι με ταχύτητα Μαχ 5, δηλαδή πενταπλάσια από την ταχύτητα του ήχου, όλα είναι δυνατά. Προκειμένου μάλιστα να περάσει από τη θεωρία στην πράξη, συνεργάζεται με τη νεοφυή εταιρεία Hermeus.
Από τις Supersonic στις Hypersonic πτήσεις
Έχουν περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες από τότε που ένα αεροπλάνο με διπλάσια ταχύτητα από αυτή του ήχου (Μαχ 2) μετέφερε επιβάτες ανά την υφήλιο: το γαλλοβρετανικό Concorde αποσύρθηκε οριστικά από τους αιθέρες το 2003, αφήνοντας την εποχή των εμπορικών υπερηχητικών (supersonic) πτήσεων στο παρελθόν.
Τώρα, στόχος της Hermeus και της NASA είναι η ανάπτυξη ενός τζετ που θα μπορεί να πραγματοποιεί υπερηχητικές πτήσεις, δηλαδή με ταχύτητα ίση ή μεγαλύτερη από την πενταπλάσια ταχύτητα του ήχου (Μαχ 5).
Το τζετ που θα αναπτυχθεί θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι 20 επιβάτες από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι σε μόλις 90 λεπτά! Όχι κι άσχημα αν σκεφτείς ότι με τα τωρινά δεδομένα, μία τέτοια πτήση απαιτεί τουλάχιστον επτάμιση ώρες προκειμένου να πραγματοποιηθεί.
Οι δρόνοι έχουν τη δική τους ιστορία
Οι πρώτες πτήσεις του νέου υπερηχητικού τζετ που αναπτύσσει η NASA σε συνεργασία με την Hermeus, αναμένονται για το 2029. Ωστόσο, μέχρι τότε οι δύο εταιρείες θα πραγματοποιούν δοκιμαστικές πτήσεις με αντίστοιχα drones από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, προκειμένου να πετύχουν εξοικονόμηση κόστους και πρώτων υλών.
Τα drones (δρόνοι στα ελληνικά) είναι μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δηλαδή ιπτάμενα οχήματα που δεν έχουν χειριστή στην άτρακτό τους, αλλά πραγματοποιούν πτήσεις είτε αυτόνομα είτε μέσω τηλεχειρισμού. Χρησιμοποιούνται κατά κανόνα για στρατιωτικούς σκοπούς, ωστόσο η αξιοποίησή τους για τη μεταφορά φορτίων ή ακόμα και για λόγους ψυχαγωγίας, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.
Οι δοκιμαστικοί δρόνοι της Hermeus αναμένεται να γίνουν τα ταχύτερα επαναχρησιμοποιούμενα αεροσκάφη στον κόσμο.
Το μέλλον των πτήσεων
Για τους περιβαλλοντολόγους και τους ειδικούς σε θέματα κλιματικής κρίσης, το μέλλον των αεροπορικών ταξιδιών δεν φαντάζει και τόσο ευοίωνο, δεδομένων των υψηλών ρύπων που εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό και θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει πίεση για ελαχιστοποίηση των πτήσεων ως επιλογή μετακίνησης.
Πιθανότατα βέβαια δεν θα επιστρέψουμε στα διηπειρωτικά ταξίδια με υπερωκεάνεια ή ιστιοπλοϊκά, όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ που ταξίδεψε με ιστιοφόρο στην Αμερική προκειμένου να λάβει μέρος στις συνεδριάσεις του ΟΗΕ για το κλίμα. Είναι επίσης σαφές ότι απέχουμε κάποιες δεκαετίες από τα πλήρως ηλεκτρικά αεροσκάφη που δεν θα ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα.
Ωστόσο, για την Hermeus, τα αεροσκάφη που αναπτύσσουν ταχύτητες Μαχ 5, θα δημιουργήσουν επιπλέον οικονομική ανάπτυξη τρισεκατομμύριων δολαρίων σε παγκόσμια κλίμακα, ξεκλειδώνοντας σημαντικούς πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της ανθρωπότητας.
Και το ζήτημα της κλιματικής κρίσης είναι το επιτακτικότερο απ’ αυτά.
Με στοιχεία από το Singularity University