Ακόμη κι αν δεν έχεις ακούσει ή διαβάσει για την υπερθέρμανση του πλανήτη, σίγουρα κάτι θα έχεις καταλάβει από προσωπική εμπειρία. Άλλωστε, τα τελευταία έξι χρόνια είναι τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Και τα αποτελέσματα της υπερθέρμανσης είναι ήδη ορατά στους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε όλο και συχνότερα. Πρωτοφανείς καύσωνες και ξηρασίες που οδηγούν σε πυρκαγιές. Έντονες καταιγίδες και τυφώνες που οδηγούν σε καταστροφικές πλημμύρες. Οι κλιματικές καταστροφές δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά είναι ο νέος κανόνας.
Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συμφωνούν: Πρέπει να λάβουμε μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σήμερα. Ωστόσο, ο αντίκτυπος των προσπαθειών μας, δεν θα γίνει ορατός προτού περάσουν δεκαετίες. Γι’ αυτό και η κινητοποίηση κρατών και οργανισμών είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ η μετατόπιση ευθυνών στις επόμενες γενιές έχει γίνει θεσμός.
Στο πλαίσιο αυτό, μία ομάδα επιστημόνων θεωρεί ότι για να κάνουμε το μέλλον μας αισθητό σήμερα, η απάντηση είναι η προσομοίωση.
Ο ψηφιακός κλώνος της Γης θα μας δείξει το δρόμο
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μόνο αν κατανοήσουμε πως η υπερθέρμανση θα διαμορφώσει το μέλλον της Γης θα αναλάβουμε δράση για την κλιματική αλλαγή. Και θεωρούν ότι για να συμβεί αυτό, χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα και ταχύτερους υπολογιστές. Γι’ αυτό και κατασκευάζουν το ισχυρότερο supercomputer στον κόσμο.
Ο υπερυπολογιστής που θα αφιερωθεί σε αναλύσεις δεδομένων για τις προβλέψεις κλιματικής αλλαγής ονομάζεται «Γη-2» (Earth-2 ή E-2) και ουσιαστικά θα δημιουργήσει έναν ψηφιακό κλώνο του πλανήτη στο διαδικτυακό μετασύμπαν Omniverse. Σε αντίθεση με τις απλές καιρικές προβλέψεις, ο ψηφιακός κλώνος της Γης, θα αποτελέσει ένα κλιματικό μοντέλο προβλέψεων για κάθε περιοχή του πλανήτη σε βάθος δεκαετιών.
Πώς θα λειτουργεί η Γη-2;
Η Γη-2, με τη βοήθεια εξελιγμένης τεχνητής νοημοσύνης, θα προσομοιώνει την αλληλεπίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας με την ατμόσφαιρα, το έδαφος, τα επίγεια και θαλάσσια ύδατα και τον πάγο, εκτελώντας κάθε πιθανό υπολογισμό με όρους φυσικής, χημείας και βιολογίας.
Παραδείγματος χάρη, θα μοντελοποιεί τις αλλαγές στον παγκόσμιο κύκλο του νερού: Από την κίνηση του νερού στις θάλασσες, τους ωκεανούς και τα παγόβουνα, μέχρι τα ποτάμια, τις λίμνες και την εξάτμιση στην ατμόσφαιρα. Οι αλλαγές σε αυτό το σύστημα οδηγούν σε εντεινόμενες καταιγίδες αλλά και ξηρασίες, και η Γη-2 αναμένεται να προσφέρει ολοκληρωμένες προβλέψεις ανάλογα με το μικροκλίμα κάθε περιοχής.
Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι η Γη-2 θα είναι σε θέση να προβλέπει ακραίες καιρικές αλλαγές, δεκαετίες προτού συμβούν. Έτσι, οι άνθρωποι θα ξέρουν αν πρέπει να επεκταθούν ή να αποχωρήσουν από συγκεκριμένες περιοχές αλλά και να δημιουργήσουν κατάλληλες υποδομές και τρόπους αντιμετώπισης των επικείμενων κλιματικών γεγονότων.
Το μοντέλο θα στοχεύει επίσης στην εξεύρεση λύσεων: Θα εκτελεί προσομοιώσεις διαφόρων σεναρίων αντίδρασης, προκειμένου να αναδεικνύει εκείνες με τον θετικότερο αντίκτυπο και το χαμηλότερο κόστος για την ανθρωπότητα.
Απώτερος σκοπός του υπερυπολογιστή «Γη-2» είναι να κινητοποιήσει σε ουσιαστικές δράσεις σήμερα. Ας ελπίσουμε να εκπληρώσει τον σκοπό του, ώστε ο πλανήτης μας –όπως τον ξέρουμε– να συνεχίσει να υφίσταται και στο απώτερο μέλλον.
Με στοιχεία από το Singularity University