Διαγωνισμός
Η προθεσμία υποβολής προτάσεων για τον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next,
που φέτος είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Skills Upload Jr. Challenge,
έληξε στις 26 Ιανουαρίου.
Ευχαριστούμε θερμά όλες τις ομάδες που συμμετείχαν!
Οι προτάσεις βρίσκονται πλέον στη διαδικασία αξιολόγησης
και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο.
Μείνετε συντονισμένοι/ες για περισσότερες ενημερώσεις.
Σημαντικές ημερομηνίες διαγωνισμού
2025
2025
Δήλωσε Συμμετοχή στο Διαγωνισμό
Συμμετοχή στο διαγωνισμό μπορεί να υποβάλλει ο/η εκπαιδευτικός που ορίζεται σαν επικεφαλής της ομάδας, αποτελούμενης από 2-4 άτομα.
Συχνές Ερωτήσεις
O Διαγωνισμός Generation Next πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Skills Upload Jr Challenge του Ιδρύματος Vodafone ενεργοποιώντας παράλληλα, νέους/νέες από 9 χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Γερμανία, Αλβανία, Ισπανία, Ολλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Τουρκία) στο να πειραματιστούν με νέες τεχνολογικές γνώσεις και εργαλεία STEM, προκειμένου να δώσουν ευρηματικές λύσεις για την καταπολέμηση του ψηφιακού χάσματος δημιουργώντας ευκαιρίες συμπερίληψης μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας.
Οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό διεκδικούν μοναδικά δώρα, ενώ η 1η νικήτρια ομάδα θα ταξιδέψει στο Βουκουρέστι, την Άνοιξη του 2025 για να παρουσιάσει την καινοτόμα πρότασή της σε εκδήλωση με τις νικήτριες ομάδες από όλες τις συμμετέχουσες χώρες.
Η πλατφόρμα περιλαμβάνει προτεινόμενα μαθήματα, που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις τις απαραίτητες STEM γνώσεις, για να υλοποιήσεις το project σου. Επίλεξε εσύ τις ενότητες που σε ενδιαφέρουν ή και όλες, για μια πιο ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία!
Μπορείς να εγγραφείς στην πλατφόρμα, για να ενημερώνεσαι κάθε φορά που ανεβαίνει νέο εκπαιδευτικό υλικό.
Η κάθε ομάδα μπορεί να αποτελείται από 2 έως 4 μαθητές /μαθήτριες, ίδιων ή διαφορετικών ηλικιών / τάξεων / σχολείων και έναν καθηγητή/τρια ή εκπαιδευτή.
Η κατασκευή/εφαρμογή της ομάδας σου πρέπει να εστιάζει στην παρακάτω κύρια θεματική και σε τουλάχιστον μία από τις υποθεματικές:
Κύρια θεματική: Καταπολεμούμε το ψηφιακό χάσμα - Δημιουργούμε ευκαιρίες συμπερίληψης μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας.
Υποθεματικές:
SDG 4: Ποιοτική Εκπαίδευση
SDG 5: Ισότητα των φύλων
SDG 11: Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις υποθεματικές στους Όρους και Προϋποθέσεις του διαγωνισμού στην παράγραφο ΣΤ.
Η κατασκευή/εφαρμογή σας πρέπει να συμβαδίζει με τα κριτήρια του διαγωνισμού βάσει των οποίων θα γίνει η αξιολόγηση, όπως αναλυτικά παρουσιάζονται παρακάτω:
1. Συνάφεια με τις θεματικές του διαγωνισμού και σαφής προσδιορισμός προβλήματος: 20%
Αξιολογείται η συνάφεια της πρότασης με τις θεματικές του Διαγωνισμού, η ικανότητα εντοπισμού ενός πραγματικού προβλήματος και η δυνατότητα περιγραφής αυτού. Επίσης, αξιολογείται ο βαθμός στον οποίο η ομάδα μπορεί να εμπνευστεί από την καθημερινότητα και να συνδέσει την επιστήμη με την καθημερινή ζωή και την τοπική κοινότητα.
2. Επίλυση προβλήματος και κοινωνικός αντίκτυπος: 25%
Αξιολογείται ο βαθμός στον οποίο η προτεινόμενη λύση απαντά σε ένα επίκαιρο θέμα/πρόβλημα, απαντά με σαφήνεια και πειστικότητα στο πρόβλημα που έχει επιλεχθεί, εάν η λύση είναι υλοποιήσιμη και έχει άμεση πρακτική εφαρμογή καθώς και κατά πόσο έχει θετικό κοινωνικό αντίκτυπο [π.χ. αφορά στην τοπική κοινότητα, μια ομάδα ανθρώπων (μαθητές, ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ κλπ.), τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη διευκόλυνση ή τον εκσυγχρονισμό κάποιου παραγωγικού τομέα (αγροτικό, κτηνοτροφικό) ή κάποιου συλλόγου (ορειβατικοί, ποδηλατικοί, αλιευτικοί κλπ.)], το πρωτότυπο είναι βιώσιμο όσον αφορά την εφαρμογή των SDG's, φιλικό προς το περιβάλλον μακροπρόθεσμα, χρησιμοποιεί ή εξετάζει τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, κλπ.
3. Χρήση νέων τεχνολογιών: 25%
Αξιολογείται ο βαθμός στον οποίο η κατασκευή/εφαρμογή αξιοποιεί νέες τεχνολογίες (π.χ. Arduino) και αυτοματισμούς ή/και εμπλέκει τηλεπικοινωνίες ή Εφαρμογές (Applications) για να επικοινωνεί με τον χρήστη, ή/και δίνει μια εικονική/διαδικτυακή λύση σε ένα πρόβλημα μέσω μιας εφαρμογής και επομένως ο βαθμός στον οποίο συνδέονται, τελικά, η τεχνολογία με την καθημερινή ζωή και την επίλυση προβλημάτων.
Αξιολογείται ο βαθμός στον οποίο η κατασκευή αξιοποιεί νέες τεχνολογίες (π.χ. Arduino, AI, IoT) και αυτοματισμούς, ή/και εμπλέκει τηλεπικοινωνίες ή Εφαρμογές (Applications) για να επικοινωνεί με τον χρήστη, ή/και δίνει μια εικονική/διαδικτυακή λύση σε ένα πρόβλημα μέσω μιας εφαρμογής και επομένως ο βαθμός στον οποίο συνδέονται, τελικά, η τεχνολογία με την καθημερινή ζωή και την επίλυση προβλημάτων.
4. Συνεργασία των μελών της ομάδας καθώς και με τοπικούς φορείς: 15%
Αξιολογείται η συνεργασία μεταξύ των μελών της ομαδας, η χρήση της κριτικής σκέψης και της επίλυσης προβλημάτων για τη δημιουργία του τελικού πρωτοτύπου καθώς και η συνεργασία/επαφή με τοπικούς φορείς (δήμο, εταιρείες, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, οργανισμούς κ.ά.). Επίσης, αξιολογείται κατά πόσο έχει πραγματοποιηθεί έρευνα προκειμένου για την ανάπτυξη του πρωτοτύπου.
5. Παρουσίαση: 15%
Αξιολογείται η δημιουργικότητα, η πρωτοτυπία και η καινοτομία στον τρόπο παρουσίασης της ιδέας και της προτεινόμενης λύσης της ομάδας. Αυτό περιλαμβάνει τόσο την ίδια την εφαρμογή/κατασκευή, όσο και την παρουσίαση του video που θα υποβληθεί προς αξιολόγηση. πιο συγκεκριμένα εάν το πρωτότυπο είναι ελκυστικό λειτουργικά (λειτουργεί όπως περιγράφουν οι μαθητές/τριες ότι θα πρέπει να λειτουργεί ακόμα και εάν δεν είναι εφικτό σε πραγματικό περιβάλλον.
Μαθήματα!